MEDITERANSKI RUČAK

Pečena orada iz pećnice s krumpirom, lukom i limunom, jednostavan je i ukusan morski klasik

Pečena orada s krumpirom klasično je mediteransko jelo koje spaja sočnu, aromatičnu ribu i zapečeno povrće, savršena kombinacija za lagan, ali zasitan obrok

Pečena orada s krumpirom

Trebat će vam:

2 očišćene orade (po 300-400 g)

400 g krumpira

1 veća glavica ljubičastog luka (narezana na ploške ili krupnije komade)

3 žlice maslinova ulja

1 limun (narezani kolutići + sok)

1 žličica sušenih provansalskih začina (timijan, ružmarin, origano, mažuran)

2 češnja češnjaka (narezana na listiće)

svježi peršin (za posipanje)

sol i papar prema ukusu

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte ploške krumpira, komade ljubičastog luka i narezani češnjak. Začinite s malo soli, papra, polovinom maslinova ulja i pola žličice provansalskih začina. Dobro promiješajte. U vatrostalnu posudu ili pleh rasporedite pripremljeno povrće kao podlogu. Na to položite očišćene orade (možete ih blago zarezati s obje strane). Ribe iznutra posolite, popaprite, stavite nekoliko listića češnjaka i kolutić limuna. Po vrhu pospite ostatkom začina i prelijte ostatkom maslinova ulja i limunovim sokom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 35-40 minuta, dok riba ne postane zlatno pečena, a krumpir mekan. Povremeno možete malo promiješati povrće oko ribe da se ravnomjerno zapeče. Prema želji pospite svježim peršinom i dodatno pokapajte limunovim sokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 05:07