BOŽIĆNI KLASIK

Pečenje božićnih kolača je otvoreno, započnite pripreme s božićnim šapama Ana-Marije Bujić

Šape Ana-Marije Bujić
Probajte odoljeti obiteljskoj recepturi Ana-Marije Bujić za božićne šape i ispecite samo jednu turu ovih keksića

U našoj obiteljskoj kuharici ovaj recept stoji pod naslovom "Starinske šape" i u njima doista ima toliko toga starinskog u ponajboljem smislu te riječi. Orasi, mast i korica limuna sastojci su na koje su se naši stari oslanjali kad se trebalo zasladiti. Moderna su nepca manje navikla na mast u kolačima pa mi se činilo da će kombinacija masti i maslaca biti pun pogodak. Osim toga, ako želite da tu i tamo nešto krcka pod zubom, možete dodati i šaku krupnije nasjeckanih oraha u smjesu. No, ono što nije podložno željama nego je imperativ jest premazivanje kalupa. Naime, ako koristite starinske kalupiće za šape, temeljito ih premažite mašću ili maslacem i pobrašnite. Ako takve kalupe nemate ili ste u potrazi za bržim rješenjem, tijesto možete oblikovati u kuglice. Iako bez zanimljivog uzorka, bit će jednako ukusno.

Za za 60-ak kolačića trebat će vam:

100 g svinjske masti
150 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
naribana korica 1 limuna
1 jaje
1 žumanjak
250 g samljevenih oraha
350 - 400 g brašna (najbolja je kombinacija 3/4 oštrog i 1/4 glatkog)
1/2 vrećice praška za pecivo

Za kalup:

20-ak g rastopljene masti
malo brašna

image
Šape Ana-Marije Bujić

Priprema:

Mikserom najprije tucite mast i maslac pa, kad omekšaju, dodajte šećer, vanilin šećer, sol i naribanu koricu limuna. Tucite 10-ak minuta. Potom dodajte jaje i žumanjak te tucite još nekoliko minuta. Ugasite mikser i nježno umiješajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Kad se sastojci spoje u tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike 1 sat. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za šape. Svaki kalupić temeljito premažite mašću i pospite brašnom (najjednostavnije ih je lagano uvaljati u brašno koje ste stavili u duboki tanjur). Kako biste otresli višak brašna, lagano udarite kalupićem o rub istog tog tanjura. Utisnite tijesto u kalupe za šape, i to tako da ih ne napunite posve do vrha. U pećnicu istodobno stavite kalupe istih oblika i podjednake debljine kako bi se šape ravnomjerno ispekle. Pecite ih otprilike 15 minuta i ostavite da se prohlade u kalupima prije nego što ih pažljivo izvadite. Pospite ih šećerom u prahu i čuvajte u kutiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:04