DANAS KUHAM

PILETINA ZABAVNIJIH OKUSA: Pileća jetrica na venecijanski s palentom na grillu

Zagreb, 270218. Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za ručak!

300 g pilećih jetrica
1 veliki ljubičasti luk
3-4 češnja češnjaka
nekoliko grančica lista peršina
oštro brašno
maslac i maslinovo ulje
sol, papar
100 ml bijelog vina
200-300 ml pilećeg temeljca
aceto balsamico

 

Za palentu:

400 ml pilećeg temeljca
400 ml mlijeka
1 šalica kukuruzne krupice
komadić maslaca
50 g ribanog parmezana
sol

 

Zagreb, 270218. Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Luk narežite na što tanje ploške. Jetru dobro posušite, narežite na tanke šnite i uvaljajte u oštro brašno. Na tavi ugrijte mješavinu maslaca i maslinova ulja, pa pržite luk 15-20 minuta da se potpuno karamelizira. Pazite da vam ne zagori. Luk prebacite u zasebnu posudu, a na tavu dodajte još masnoće na kojoj u manjim količinama kratko zapecite komadiće jetre. I ovdje vodite računa da vam brašno ne zagori, a ako vam se to dogodi, odstranite sve zagorene dijelove iz tave, pa dodajte novu masnoću i ispecite ostatak jetrica. Kako je koja tura jetrica gotova, izvadite ih i odložite na zaseban tanjur, pa posolite i popaprite. Nakon što ste ispržili svu jetru, dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak, kratko popržite pa podlijte vinom da pokupite sve sokove, kao i zapečeno brašno. Vratite natrag karamelizirani luk i jetrica, pa sve zalijte temeljcem. Sve još jednom kratko prokuhajte, dotjerajte okus solju i paprom, a pred sam kraj dodajte aceta balsamica prema ukusu. U manjem loncu zakuhajte temeljac i mlijeko. Kada zakipi uspite polagano palentu i miješajte pjenjačom 2-3 minute. Pred kraj dodajte parmezan, komadić maslaca i soli prema ukusu. Palentu stavite u kalup po želji i ostavite u hladnjaku da se stisne. Zatim ju izrežite u željene oblike i lagano prepecite na malo maslinova ulja na grill tavi.

Izdvajamo

Iz drugih medija