DANAS KUHAM

PILETINA ZABAVNIJIH OKUSA: Pileći osso bucco

Zagreb, 270218. Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za ručak!

4 batka
1-2 jušne žlice oštrog brašna
1 dl bijelog suhog vina - npr. sivi pinot
60 g pancete
1 mrkva
1/2 luka
1 list celera listaša (engleski celer)
1 konzerva pelata 800 g
1 limun nešpricani
malo peršina
2-3 režnja češnjaka
1 lovorov list
100 g maslaca

 

Zagreb, 270218. Jela od piletine.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Pileće batke posolite i popaprite te pobrašnite. Zapecite s obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih te ulijte 1 dcl bijelog vina i s drvenom kuhačom skinite karamelizirane ostatke od mesa (deglazirajte) i pustite da vino ispari. Dodajte pelate i malo ih izgnječite žlicom, dodajte lovorov list i kada sve prokuha, vratite piletinu. Tavu poklopite i neka lagano kuha oko sat vremena, odnosno dok se meso gotovo ne počne raspadati. S vremena na vrijeme meso možete preokrenuti, prema potrebi podlijte temeljcem. Prije kraja treba napraviti gremolatu i dodati u osso bucco. Izrežite na sitne kockice pancetu, luk, mrkvu, celer listaš, češnjak i peršin. Koricu limuna skinemo s peelerom te izrežemo na tanke trakice i onda usitnimo. U tavici otopimo 30 g maslaca, stavimo pancetu da se zazlati, dodamo povrće dok ne omekša, maknemo s vatre i dodamo limun. Sve to umiješamo u osso bucco i kratko prokuhamo. Ostavimo da se složenac malo ohladi i poslužimo s rižotom ili pire-krumpirom.

Izdvajamo

Iz drugih medija