ISPROBANI RECEPTI DOBRE HRANE

PILETINOM OKO SVIJETA: Pečena piletina s cikorijom

Marko Miščević

Nema vam druge, otisnite se na put pripreme kokoši i piletine kroz 80 ili više dana...

Sastojci:

1 pile
100 g masti (gusje) ili maslaca
100 ml octa – crveni vinski ili jabučni
300 ml temeljca – od viška pileta ili kombinacija teletina, govedina, piletina
1 vrganj ili šampinjon
1/2 glavica luka
grančica do dvije majčine dušice
sol, papar
1 glavica češnjaka, nadrobljenog
3 cikorije (salate cijele)
600 g krumpira

Marko Miščević
 

Priprema:

Ovo je u stvari recept za pečenog fazana, no pile je ipak češće na meniju Belgijanaca. Cijelo pile dobro osušimo, pre - mažemo masnoćom i začinimo dobro solju, paprom i u sredinu stavimo zdrobljenu glavicu češnjaka, luk, gljivu i timijan. Zatvorimo otvor čačkalicom. Krumpir očistimo i narežemo na komade. U posudu za pečenje poslažemo cikoriju u sredinu posude, a krumpir sa strane, namastimo te stavimo pile na cikoriju s prsima prema dolje. U međuvremenu zagrijemo pećnicu na najjače (250 stupnjeva). Nakon desetak minuta, smanjimo temperaturu na 200 stupnjeva i počnemo prelijevati preko kože pileta s octom i tekućinom od pečenja. Taj postupak ponavljamo svakih desetak minuta. Pečemo sve skupa oko četrdeset minuta, potom pile okrenemo, pa pečemo još desetak (i dalje podlijevamo octom). Izvadimo sve iz unutrašnjosti i pile ostavimo da se odmori, a u međuvremenu od sokova i začina napravimo umak. U tekućinu s koje smo obrali suvišak masnoće umu - timo pjenjačom žlicu maslaca i 100 ml bijelog vina te sve skupa emulziramo. Dodamo sadržaj punjenja pileta pa prokuhavamo dok se umak ne koncentrira. Na kraju završimo s malo konjaka ili kalvadosa. Poslužimo s cikorijom prerezanom na pola, pečenim krumpirom i umakom.

Izdvajamo

Iz drugih medija