ISPROBANI RECEPTI DOBRE HRANE

PILETINOM OKO SVIJETA: Picadillo piletina & Moros y Cristianos

Marko Miščević

Nema vam druge, otisnite se na put pripreme kokoši i piletine kroz 80 ili više dana...

Sastojci:

500 g otkoštenog pilećeg mesa ili ostataka
1 luk
1 jušna žlica kumina
1 čajna žlica cimeta
2 klinčića
3-4 režnja češnjaka
300 ml passate ili šalše
3 ljute papričica svježa npr. zeleni feferon
1 paprika 300 ml pilećeg temeljca
2 - 3 badema – narezati na listiće i tostirati
35 g svježeg korijandra
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol, papar

Marko Miščević
 

Priprema:

Meso očistiti i narezati na krupnije komade. Potom koristeći “artuditu”, odnosno malu sjeckalicu na “pulse” modu samljeti tako da dobijemo krupnije komade. Začiniti kuminom, cimetom i češnjakom te dobro posoliti i popapriti. U međuvremenu očistiti luk, feferone i papričicu te u posudi zagrijati dobro ulje, staviti luk isječen na sitno, feferone i papričice. Pržiti lagano podlijevajući vodom ili temeljcem. Želimo napraviti sofrito. Nakon što je baza sofrita omekšala, dodamo piletinu i “pržimo-pirjamo” dok meso ne dobije boju. Podlijemo temeljcem, rajčicom dok ne dobijemo gušći umak. Pred kraj dodamo korijandar. Poslužimo s crnim grahom i rižom – Moros y Cristianos.

MOROS & CRISTIANOS

1 šalica riže
1,5 šalica crnog graha ili trešnjevca
3 režnja češnjaka
1 luk i 1 crvena paprika
1 čili (feferon veliki) svježi
1 čajna žličica kumina
½ čajne žličice origana
½ čajne žličice majčine dušice
80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 list lovora
100 ml šalše ili passate od rajčica
sol, papar
2 - 3 šalice temeljca

Očistimo povrće i narežemo na sitno. U dubljoj tavici ispirjamo luk te 2/3 paprike i čilija. Dodamo rižu te je zagrijemo i lagano pirjamo podlijevajući. Na pola kuhanja dodamo sve začine, pasatu, ostatak namirnica, i podlijevamo miješajući dok ne dobijemo “rižoto”. Poslužimo uz tipična kubanska jela. Savjet: kumin možemo dodati na početku na ulje kako bi se malo prepržio – ali treba paziti da ne izgori.

Izdvajamo

Iz drugih medija