ISPROBANI RECEPTI DOBRE HRANE

PILETINOM OKO SVIJETA: Tagine od piletine

Marko Miščević

Nema vam druge, otisnite se na put pripreme kokoši i piletine kroz 80 ili više dana...

Sastojci:

2 crvene mrkve
1 žuta mrkva
5 cherry rajčica
¼ korijena celera
½ pastrnjaka luk
3 režnja češnjaka
komadić đumbira
1 korijen peršina
1 peperončino
100 g korijena koromača
2 žlice marokanske mješavine začina ras el hanut
1 žlica kumina
½ vezice peršina
½ vezice korijandra
100 ml ekstra djevičanskog ulja
100 ml povrtnog temeljca
1 pile narezano na komade
2 lista lovora
1 grančica ružmarina
2-3 grančice majčine dušice
prstohvat zrna korijandra
sol i papar
200-250 ml povrtnog temeljca
odležani limun u soku ili soli

Marko Miščević
 

Priprema:

Narezanu piletinu izrežite na veće komade i začinite s ras el hanutom, soli, paprom, kuminom te dodajte limun. Ostavite oko 60 minuta da se okusi prožmu. Očistite povrće i narežite na veće komade. U tagine ili drugu glinenu posudu s poklopcem stavite ulje, a na dno posude korjenasto povrće, potom meso i na vrh ostatak povrća. Dodatno začinite i stavite kuhati poklopljeno na laganu vatru. Imate li volje, piletinu možete prvo prepržiti na tavi pa tek onda staviti u tagine. Kuhajte dok meso ne omekša, oko 45 minuta, s time da s vremena na vrijeme preokrenete meso. Pred kraj dodajte nasjeckane korijandar i peršin, a prema potrebi podlijevajte temeljcem. Kada je sve omekšalo, treba biti malo al dente, uskladite okuse i poslužite s kus-kusom u koji ste umiješali korijandar i maslac.

Izdvajamo

Iz drugih medija