Tope se u ustima

Pispalji, zaboravljena tradicionalna pokladnica

 Marko Miščević/Cropix (presnimka)
Tradicionalna poslastica koji će vas podsjetiti na mirise domaće kuhinje
Tradicionalna poslastica koji će vas podsjetiti na mirise domaće kuhinje

Pispalji su jednostavna, ali neodoljiva tradicionalna poslastica koju je s nama podijelila Slavica Šagolj. Ove pržene, mekane krpice tijesta, posute krupnim šećerom, podsjećaju na mirise domaće kuhinje i blagdanskih okupljanja. Iako slične pokladnicama, pispalje možete pržiti i na tavi, što ih čini još lakšima za pripremu. Ako ste ovih pokladnih dana odlučili dati priliku nekoj novoj ili tek jednoj pokladnici - neka to bude ova, vjerujte, nećete požaliti, jer se topi u ustima.

PISPALJI

Trebat će vam:
1000 g glatkog brašna
jedna kocka svježeg kvasca
2 žličice soli
500 ml mlake vode
žličica šećera
ulje za prženje, oko 300 ml
200 g šećera za posipanje

image
Marko Miščević/Cropix (presnimka)

Priprema:
U malo mlake vode stavite kvasac i žličicu šećera te pustite oko 15 - 20 minuta da se kvas zapjeni. Dok se kvas diže, u veću posudu stavite prosijano brašno, ostatak mlake vode i sol te lagano miješajte. Dodajte zapjenjeni kvas te sve zajedno formirajte u tijesto. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga krpom i pustite da se volumen udvostruči. Nakon pola sata tijesto trebate premijesiti, razvaljati valjkom za tijesto na 1 cm debljine. Nožem ili valjkom za tijesto formirajte male krpice u obliku romba ili malog pravokutnika. Složite ih na podlogu, prekrijte krpom i pustite da se udvostruče. Nakon pola sata ih pržite. Za razliku od sličnih pokladnih delicija, pispalje nije nužno pržiti u dubokoj masnoći, možete i na tavi. Na zagrijano ulje stavite dignuto tijesto, kad porumeni s obje strane izvadite ga i odmah pospite krupnim šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 17:02