DOBAR RECEPT

PITA OD JABUKA: Ako vaša bolja polovica voli jabuke, ispecite joj/mu ovu pitu!

Jede nam se nešto slatko!
Jede nam se nešto slatko!

Trebat će vam:

300 g hladnog maslaca
400 g brašna
2 žlice brezina šećera
prstohvat soli
brašno i masnoća za oblik za pečenje
1,5 kg kiselkastih jabuka
1 žličica cimeta
3 žlice limunova soka
125 ml+2 žlice javorova sirupa
30 g brašna
5 žlica oguljenih mljevenih badema

Za tijesto pomiješajte brezin šećer i brašno, dodajte žličicu soli pa maslac. Drobite prstima da nastanu grudice, dodajte 150 ml hladne vode pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Neka stoji najmanje dva sata, najbolje preko noći. Oblik za pečenje torti promjera 26 cm namastite i pospite brašnom. Za nadjev ogulite jabuke, izrežite na četvrtine, odstranite koštice, pa izrežite na tanje šnite i na kraju na komadiće. Pomiješajte ih s cimetom, limunovim sokom, 125 ml javorova sirupa, mljevenim bademima i brašnom. Polovicu tijesta izvaljajte u kružni oblik pa njime obložite dno (tako da i stranice budu pokrivene tijestom). Tijesto pospite s 2 žlice badema, rasporedite jabuke, a rubove tijesta premažite žlicom javorova sirupa. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Od druge polovice tijesta izvaljajte krug pa njime prekrijte jabuke. Prstima stisnite rubove tijesta, a nožem izrežite ukrase. Vilicom napravite rupice kroz koje će izlaziti višak vlage. Pecite pedesetak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 05:28