Slasno savršenstvo

Pita od tikvica, sira i jaja, bez brašna i gotovih kora, gotova je u samo pola sata

 Gaffera/Getty Images/istockphoto
Ako vam se jede slasno jelo od povrća, koje ne traži previše vremena za pripremu, onda je ovo baš dobar prijedlog
Ako vam se jede slasno jelo od povrća, koje ne traži previše vremena za pripremu, onda je ovo baš dobar prijedlog

Premda im sada i nije sezona, nedavno smo naišli na baš lijepe primjerke tikvica iz staklenika, pa smo se, nakon što smo ih isprobali, vratili po još i odlučili se pripremiti ih onako kako ih, uz pohane ili punjene, najviše volimo. Riječ je o lažnoj piti, koja se pravi bez brašna i gotovih kora, pa je lagana, jako ukusna i laka za pripremu. Ipak je, znate i sami, u tjednu teško naći puno vremena za (pre)dugo stajanje uz štednjak...

Nalazite li se i vi u sličnoj situaciji, a volite tikvice i još uvijek ih niste isprobali napraviti na ovaj način, toplo vam preporučujemo da ispravite taj propust. U prednosti ste ako imate domaći svježi sir, jer je ova pita toliko ukusna kad je topla, a istovremeno ništa manje dobra ni kad ohladi, da vam i sutradan može biti ukusan gablec ili marenda u slučaju da vam slučajno ostane komad viška u što čisto sumnjamo...

BRZA PITA OD TIKVICA BEZ BRAŠNA I KORA

Trebat će vam:
2 velike tikvice (ili tri, četiri manje)
5 jaja
svježi sir
2 dcl vrhnja, po želji
sol i papar

Priprema:

Stavite grijati pećnicu na 200 ºC.
Tikvice sitno naribajte, pa ocijedite i stavite u posudu obloženu papirnim ubrusom da se dodatno ocijedi višak vode.
Za to vrijeme u zdjeli umutite jaja, pa u umućena jaja dodajte naribane i ocijeđene tikvice, posolite i popaprite po ukusu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte sir i vrhnje te opet sve dobro izmiješajte.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje pa u nju izlijte smjesu od tikvica, jaja i sira. Pecite 30 minuta na temperaturi od 200 ºC. Servirajte toplo ili hladno, uz jogurt, kiselo vrhnje ili svježu salatu.

Savjet više! Kod ovog je jela zahvalno što ga možete peći u bilo kojem kalupu, a ovisno o vašem izboru, možete dobiti ne samo ukusno, već i efektno jelo na stolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 01:02