BEZ PUNO MUKE

Pita s podlogom od badema podsjeća na omiljeni tiramisu i stvorena je za ljetna druženja na otvorenom

Možete je zvati tiramisu pitom, možete i torta s kavom i podlogom od badema, kako vam je draže...

Kad ne piše, novinarka Dobre hrane Lidija Lončarić mijesi tijesto i muti smjesu za biskvit, a uz to sanja i o svojoj maloj pekarnici. Inspirirana trendom na društvenim mrežama, gdje oni hrabri i dovoljno vješti iz tjedna u tjedan pripremaju svoje male pekarnice u dnevnim boravcima, i sama je se odlučila okušati u realizaciji te ideje pa je tako za jedno opušteno druženje pripremila nekoliko različitih slanih i slatkih zalogaja.

image
Darko Tomas/Cropix

One koje bi i sama u ovo doba godine nudila svojim kupcima u imaginarnoj pekarnici. Među ostalim, pripremila je malo drugačije, hrskave kiflice, sendviče na dva načina (s tikvicama i s ukiseljenim jabukama), kekse s čokoladom i malinom, neobične čupavce, a tu je i ova tiramisu pita, koja se svidjela baš svima za stolom. Recept vas čeka u nastavku.

image
Darko Tomas/Cropix

Tiramisu pita (ili torta s podlogom od badema)

Za podlogu:
200 g bademova brašna
2 jaja
70 g šećera
50 g mlijeka
5 žlica amaretta
ekstrakt vanilije
prstohvat soli
Za kremu:
100 ml slatkog vrhnja
250 g mascarpone sira
1 šalica za espresso kave
4 žlice šećera u prahu
kakao za posip
Priprema:
Jaja i šećer istucite pa dodajte amaretto i mlijeko. Dodajte prstohvat soli i bademovo brašno i sve skupa povežite u smjesu. Bit će gusta, ali ne brinite. Pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Ohladite. Kremu napravite tako da istučete slatko vrhnje, dodajte mascarpone sir, kuhanu kavu i šećer u prahu. Sve zajedno miksajte dok ne dobijete dovoljno čvrstu kremu. Premažite po ohlađenoj podlozi i posipajte kakaom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 10:53