PROVJERENI RECEPTI

POVRĆE KOJE JE PUNO VIŠE OD ZIMNICE: Terina od cikle i kozjeg sira

Prilikom guljenja kuhane ili pečene cikle nemojte zaboraviti na rukavice kako biste sačuvali ruke od soka intenzivne boje

Trebat će vam:

malo maslinova ulja
1 kg sirove cikle
prstohvat soli
300 g mekog kozjeg sira
100 g ricotte
pola žličice papra
pola žličice soli
2 žlice usitnjenog vlasca
šaka indijskih oraščića
žlica šećera žlica sušene majčine dušice

 

Priprema:

Premažite kalup veličine 20 x 9 cm s malo maslinova ulja pa prekrijte s nekoliko slojeva prozirne folije. Ostavite dovoljno folije da viri preko ruba kalupa da njome možete prekriti terinu jednom kad napunite kalup. Ciklu stavite u lonac i prelijte hladnom vodom te posolite. Prekrijte poklopcem i na srednje jakoj vatri zagrijte vodu do ključanja pa pustite da se krčka oko 45 minuta, odnosno sve dok cikla ne omekša toliko da je možete s lakoćom prerezati. Pomiješajte kozji i meki sir s majčinom dušicom, vlascem, pola žličice papra i pola žličice soli. Prekrijte smjesu i stavite je u hladnjak. Kuhanu ciklu ostavite da se ohladi pa je ogulite tako što ćete svaku protrljati rukama kako biste odvojili koru. Za ovaj dio postupka koristite rukavice kako biste zaštitili ruke od soka koji će cikla ispustiti. Oguljenu ciklu narežite na ploške debljine 1,5 mm, najbolje mandolinom, odnosno rezačem. U kalup obložen folijom počnite slagati prvi sloj cikle tako da se ploške na rubovima preklapaju, a pritom pripazite na rubove kalupa. Dodajte tanki sloj smjese od sira pa stavite novi sloj cikle. Nastavite sve dok ne potrošite sve sastojke, a završite sa slojem cikle. Prekrijte prozirnom folijom, na nju stavite karton izrezan na širinu kalupa te na njega stavite limenke kako biste pritisnuli sadržaj kalupa. Ostavite da se terina stisne preko noći. Za ukrašavanje terine iskoristite šaku indijskih oraščića koje ćete kratko tostirati na tavi u koju ste stavili žlicu maslinova ulja. Posipajte po oraščićima šećer te dobro pomiješajte tako da se šećer otopi i prekrije ih. Stavite oraščiće na tanjur i pustite da se ohlade. Prije posluživanja uklonite karton i gornji sloj folije s terine te preokrenite kalup na dasku ili poslužavnik. Pomoću preostale folije polako izvadite terinu iz kalupa, pa pažljivo odlijepite foliju s terine. Pospite s tostiranim oraščićima i poslužite s tostom ili krekerima.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija