Dana 30. ožujka 1867. Sjedinjene Države kupile su Aljasku od Rusije za 7,2 milijuna dolara te dale inspiraciju za do dan danas poznatu slasticu. Iako desert Baked Alaska (u doslovnom prijevodu - pečena Aljaska) nije nastao na tom sjevernom području, ime mu je inspirirano tim događajem.
Priča o ovom desertu počinje otkrićem Sir Benjamina Thompsona, koji je krajem 18. stoljeća shvatio da istučeni bjelanjci s mjehurićima zraka djeluju kao izolator pa su već do 1830-ih Francuzi stvorili Omelette Norwegge, prethodnika Baked Alaske. Godine 1867., pariški slastičar Charles Ranhofer u njujorškom Delmonico’su predstavio je desert "Alaska, Florida" kao komentar na kupnju Aljaske, ističući kontrast hladnog sladoleda i tople meringe. Originalni desert sadržavao je banane, orahov biskvit i zapečeni šlag. Ranhofer je 1894. objavio recept u svojoj kuharici.
Inače, zanimljivo je dodati, vlasnici Delmonico‘s restorana su Hrvati, o čemu smo pisali i ovdje, a navodno su na istom mjestu izmišljena i Benedikt jaja.
No naziv Baked Alaska po svemu sudeći prvi je put spomenut u kuharici "The Original Fannie Farmer Cookbook" iz 1896. godine, autora Fannie Farmer, a kolač se sastoji od biskvita kojim se obloži posuda, sladoleda te meringe. Inače, Baked Alaska neodoljivo podsjeća na iglu ili na bijele planinske vrhove, a evo kako napraviti vlastitu verziju.
Baked Alaska
Trebat će vam:
Biskvit:
75 g maslaca
75 g šećera
1 veće jaje
70 g brašna
1 žlica kakaa
1 žličica praška za pecivo
1 žlica mlijeka
oko 820 g sladoleda, po želji kombinacija okusa (npr. čokolada, vanilija, jagoda)
Meringa:
4 bjelanjka
prstohvat soli
200 g šećera
½ žličice gustina
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
U okruglu zdjelu promjera do 18 cm obložite unutrašnjost prozirnom folijom, ostavljajući višak preko ruba. Sladoled podijelite u slojeve (npr. jagoda, vanilija, čokolada), ravnomjerno ih utisnite i poravnajte. Pokrijte folijom i zamrznite najmanje 3 sata ili preko noći.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Kalup promjera 18 cm obložite papirom za pečenje i namastite rubove. Maslac i šećer miksajte dok ne postanu kremasti, zatim dodajte jaje i nastavite miksati. Pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodajte smjesi zajedno s mlijekom. Sve kratko promiješajte i izlijte u kalup. Pecite 15–20 minuta, dok čačkalica ne izađe čista i suha. Ohladite.
Na podlogu stavite ohlađeni biskvit. Izvadite smrznuti sladoled iz zdjele, skinite foliju i stavite ga na biskvit. Po potrebi poravnajte rubove. Vratite u zamrzivač dok pripremate meringa.
U posudu otpornu na toplinu stavite bjelanjke, prstohvat soli, ½ žličice gustina i šećer. Posudu postavite na lonac s lagano kipućom vodom. Miješajte pjenjačom dok se šećer potpuno ne otopi, oko 4-5 minuta. Zatim smjesu prebacite u mikser i miksajte dok ne postane sjajna i čvrsta, još oko 5 minuta. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i kratko promiješajte.
Premažite ili istisnite meringu preko sladoleda i biskvita tako da ih potpuno pokrije. Površinu zapalite kuhinjskim brenerom do zlatno-smeđe boje. Poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....