DOBRA IDEJA

PERUANSKA HRANA: Suspiro a la Limena

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Gastronomija Perua, daleke zemlje u Južnoj Americi, negdašnjeg carstva drevnih Inka s brojnim znamenitostima poput drevnog grada Machu Picchua, jezera Titicaca, Lime, misterioznih Nazca linija, posljednjih je godina izbila na sam svjetski vrh te se svrstava među najbolje gastro destinacije na svijetu
Gastronomija Perua, daleke zemlje u Južnoj Americi, negdašnjeg carstva drevnih Inka s brojnim znamenitostima poput drevnog grada Machu Picchua, jezera Titicaca, Lime, misterioznih Nazca linija, posljednjih je godina izbila na sam svjetski vrh te se svrstava među najbolje gastro destinacije na svijetu

1 konzerva kondenziranog mlijeka
1 konzerva evaporiranog mlijeka ili 250 g vrhnja za šlag
2 jaja
150 g kristal šećera
100 ml porta - srednje slatkog

Zagreb , 030719.
Sasa i Anamarija Frid pripremili su za magazin Dobra hrana peruanska  jela. 
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Mlijeko pomiješajte i stavite kuhati na laganu vatru te stalno miješajte (radite osmice kuhačom) dok se ne počne zgušnjavati i odvajati od dna lonca (20-ak minuta). Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Maknite mlijeko s vatre i stavite žumanjke te brzo miješajte da se ne bi skuhali. U posebnom loncu stavite šećer i porto te kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi i ne dobijete sirup (15-ak minuta). Sirup maknite s vatre. Bjelanjke istucite u snijeg i dodajte polako sirup u tankom mlazu neprestano miksajući dok se sve ne poveže, odnosno prohladi. U malim čašicama prvo stavite koncentrat mlijeka pa prekrijte bjelanjcima. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Poslužite ohlađeno i posipajte s malo cimeta po vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 12:48