VIKEND KOLAČ

PRIPREME ZA VIKEND: Napravite sočan kolač od jabuka i oraha s neodoljivom kremom od sira!

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jede nam se nešto slatko!

Sastojci:

Tijesto:

300 g brašna
140 g muscovado šećera (tamni melasasti šećer)
50 g smeđeg šećera
2,5 dl ulja
4 jaja
pola žličice soda bikarbone
1 žličica cimeta
2 naribane jabuke
100 g nasjeckanih oraha

Za kremu:

100 g omekšalog maslaca
200 g svježeg sira ili krem sira
50 g muscovado šećera
1 žlica meda

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Priprema:

U posudu staviti brašno, sodu bikarbonu, cimet, obje vrste šećera i razraditi malo žlicom šećer da ne bude grudica. Dodati ulje, jaja i jabuke pa sve zajedno izraditi mikserom. Na kraju umiješati orahe. Izliti smjesu u kalup za torte i peći na 180 stupnjeva 45 minuta, odnosno dok čačkalica ili štapić za ražnjiće ne bude suh kad se izvadi iz tijesta. Ostaviti da se tijesto ohladi. Za kremu pomiješati sve sastojke da se dobije jednolična smjesa. Prerezati tijesto, na donji dio staviti dio kreme, a ostatak premazati po gornjem dijelu torte. U posudici kratko s malo šećera, vanilin šećera i limunova soka zakuhati jabuke da malo omekšaju pa ih poslagati po torti i posuti listićima melise

Svidio vam se recept? Pročitajte još:

Imamo najbolji recept za štrudlu!

Izdvajamo

Iz drugih medija