Sestre Navoj, na zagrebačkom Dolcu uvijek smještene u trećem redu i trećoj klupi od katedrale, osim najslađih rajčica imaju i najfinije mahune. Otkrila sam to ove jeseni i od tada im se neprestano vraćam da bih barem jednom tjedno mogla skuhati ovo gusto, bogato, a tako jednostavno varivo. Najbolje je kad su mahune svježe, hrskave i lako pucaju, pa se lako i čiste, a kada im se dodaju još i krumpir, luk i mrkva, već imate kombinaciju kojom ćete nahraniti sva gladna usta za stolom.
Najslađi trenutak kod pripreme ovog variva mi je dodatak vrhnja ili grčkog jogurta jer sve postane još kremastije, a i slatkaste mahune i mliječni dodatak super se slažu. Na kraju sve volim zaokružiti svježim koprom, koji također voli mahune, i sitno sjeckanim mladim lukom, koji lijepo hrska pod zubima. Naravno, kada sam u žurbi i baš mi se ne da "izvoditi" u kuhinji, jednostavno skuham varivo i poslužim ga uz kruh. Ali tostiran jer za to sam ipak spremna odvojiti tri minute više.
Varivo od mahuna i krumpira
Trebat će vam:
1 glavica luka
3 srednja krumpira
2 mrkve
2 šake svježih mahuna
sol i papar
1 žličica crvene mljevene paprike
po želji malo sušenog timijana
2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
1 mladi luk
voda ili temeljac
svježi kopar po želji
maslinovo ili drugo ulje ili masnoća po želji
Priprema:
U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte na kockice nasjeckani krumpir i mrkvu. Pustite da poprime boju. Dodajte sol, papar, mljevenu papriku i druge začine koje koristite. Podlijte vodom ili povrtnim temeljcem i kuhajte 15-ak minuta, dok mrkva i krumpir ne omekšaju. Zadnjih pet minuta ubacite mahune koje ste prethodno nasjeckali. Kuhajte dok ne omekšaju. Na kraju odvojite oko 5 žlica tekućine iz variva i u posebnoj posudi ih pomiješajte s vrhnjem ili jogurtom. Dobro sjedinite, vratite u posudu pa kuhajte još minutu. Dodajte kopar, ako ga koristite i poslužite toplo uz žlicu vrhnja ili jogurta na vrhu. Po želji možete dodati i sitno sjeckani mladi luk.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....