100 g glatkog brašna
1 jaje
žličica soli

Ovo je mjera za jednu osobu, količinu povećavajte ovisno o broju osoba. Dodati možete i žlicu maslinova ulja ili žlicu mlake vode, no nije nužno. Ako želite obojiti tijesto, crno se dobiva dodavanjem sipinog crnila (dovoljna je jedna žličica). Zeleno tijesto napravit ćete uz pomoć pirea od špinata, crveno uz pomoć pirea od cikle. Osnovnom receptu možete dodati i mljevenu crvenu papriku, papar ili ga oplemeniti začinskim biljem koje se stavlja između slojeva tijesta prilikom razvlačenja. Sve u svrhu obogaćivanja okusa ili jednostavno radi posebne estetike jela. Brašno istresite na radnu površinu.

U sredini napravite udubinu, potom dodajte jaja koja ste razmutili vilicom, a na kraju sol. Najprije miješajte uz pomoć vilice i to kružnim pokretima tako da postepeno uzimate sve veće količine brašna s kojim su okružena jaja. Kada dobijete homogenu smjesu, počnite mijesiti rukama laganim kružnim pokretima dok ne dobijete mekano i elastično tijesto. Što ga dulje mijesite ono će biti elastičnije, a samim tim i lakše za razvijanje. Tekstura dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha, ne smije se lijepiti za ruke. Ako je to slučaj, dodajte još malo brašna. Tijesto prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko pola sata. Dok se odmara, pripremite nadjev. Obratite pozornost što god odabrali da nadjev ne bude rijedak.

Sljedeći korak je valjanje tijesta. Ako kojim slučajem imate aparat za izradu tjestenine, bit će vam lakše, a i brže. Tijesto malo pobrašnite i polagano ga stanjujte uz pomoć prva dva valjka na stroju. Standardna mjera za izradu punjenog tijesta je kada ga stanjite na najveću mjeru vašeg aparata, odnosno kada su valjci najmanje udaljeni jedan od drugog. Ako pak valjate tijesto ručno, pazite da na podlogu ne dodajete previše brašna i… naoružajte se snagom i strpljenjem. Izvaljano tijesto, ručno ili strojno izrežite kotačićem ili nožem i oblikujte željeni oblik za nadijevanje. Nadjev stavljajte u lopticama, rubove tijesta premažite kistom umočenim u vodu ili još bolje, razmućeni bjelanjak kako bi se rubovi bolje zalijepili, a nadjev ne bi iscurio prilikom kuhanja.

Kad preklapate tijesto oko nadjeva ili izrađujete zadani oblik, prstima lagano oko nadjeva istisnite zrak i lagano pritisnite rubove. Zbog ukusnog tijesta i finog punjenja ovu vrstu tjestenine nije potrebno utapati u teške umake. Dovoljno je da ih kuhane stavite na maslinovo ulje ili maslac uz dodatak svježih začina i parmezana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....