Quiche Lorraine

Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 90 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 300 g dimljene slanine
  • 2 jaja
  • 100 ml vrhnja
  • maslinovo ulje
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • Za tijesto
  • 250 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 55 g svinjske masti
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladne vode

Priprema

1. korak
Stavite brašno u zdjelu pa dodajte maslac i svinjsku mast, koje ste prethodno razrezali na komadiće, i dvije žlice vode. Mijesite rukama sve dok smjesa ne postane slična krušnim mrvicama. Lagano istucite dva žutanjka pa ih dodajte u smjesu.

2. korak
Dobro promiješajte, i to najbolje uz pomoć noža za mazanje, dok ne umijesite kuglu od tijesta. Zatim na lagano pobrašnjenoj površini mijesite tijesto dok ne postane ujednačeno i glatko.

3. korak
Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte pa pokrijte njime dno i rubove posude za pečenje (valoviti rubovi). U tavi zagrijte malo maslinova ulja i prepržite nasjeckanu slaninu, oko pet minuta.

4. korak
U zdjeli istucite jaja, vrhnje i začine dok se ne stope u ujednačenu smjesu pa dodajte slaninu. Izlijte na tijesto i stavite peći 35 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva pa pecite još 15 minuta. Jedite toplo.

Izdvajamo