PITE MALE ANITE

DOBRA IDEJA ZA DANAŠNJI RUČAK: Napravite jajušu iliti "praznu" pitu od jaja, mlijeka, soli i vrhnja!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Sve o bosanskim pitama naučila je od mame. Razvlačila ih je već s deset godina, a sad otkriva sve tajne i trikove iz bogate obiteljske tradicije

Trebat će vam:

jufka
3 jaja
180 g vrhnja (ili domaćeg kajmaka)
2 dl mlijeka
sol
1 dl mlijeka (za zaljev)

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Priprema:

Jaja razmutite i dodajte im sol, mlijeko i vrhnje. Jufku spretno razvucite, uklonite joj deblje krajeve i ostavite da se suši oko sat vremena na stolu. Rubovi moraju biti potpuno suhi, da ih možete rukom izmrviti. Jufku nožem izrežite na nejednake oblike. U tepsiju ulijte malo ulja. Zatim položite tri suha komada jufke i zalijte smjesom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu, a posljednji sloj vam mora biti upravo smjesa. Stavite peći na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Mlijeko zagrijte pet minuta prije nego što je pita pečena. Zalijte zagrijanim mlijekom i ostavite 10 minuta u ugašenoj pećnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:21