PITE MALE ANITE

RADIMO BOSANSKE PITE: Od buče je bučnica, a od bundeve bundevara!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Sve o bosanskim pitama naučila je od mame. Razvlačila ih je već s deset godina, a sad otkriva sve tajne i trikove iz bogate obiteljske tradicij

Trebat će vam:

jufka
1 kg bundeve misirače
sol
1 dl mlijeka
180 g vrhnja

Zagreb, 140819.
Izrada bureka i slanih pita.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Priprema:

Bundevu ogulite i narežite na sitne kockice. Posolite. Ostavite u cjedilu da se tekućina iz bundeve ocijedi. Jufku spretno razvucite i na dva najduža ruba stola ravnomjerno posložite nadjev od bundeve. Krajeve koji vam vire preko stola prebacite preko nadjeva. Pomoću stolnjaka zamotajte jufku do polovice. Isto učinite i s druge strane stola. Jufku prerežite kako biste dobili dvije "zmijice" iste debljine. U tepsiju ulijte malo ulja. Jufku položite u tepsiju u trake. Premažite vrhnjem. Stavite peći na 200 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta. Mlijeko zagrijte pet minuta prije nego što je pita pečena. Kad je gotova, pitu prelijte mlijekom. Ostavite u ugašenoj pećnici dok tekućina potpuno ne nestane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:19