MOTAR I KAPARI U TEGLICAMA

Rastu uz more i ubrati ih možete besplatno, a zatim ukiseliti. Po ovim receptima rade ih u našem poznatom ribljem restoranu

Kapari i motar nezaobilazan su dio svakog tanjura u restoranima Bota Šare diljem Hrvatske. Pripremljeni po tradicijskim receptima Tanje Šare, vrlo jednostavno mogu obogatiti i vaš obiteljski stol, ali i obiteljski vikend

Ljeto na izmaku ostavlja nam još malo vremena da prikupimo njegove čudesne plodove, mirise i okuse. Kapari i motar stoljećima su dio mediteranske kuhinje i tradicije života uz more. U Malom Stonu, na prekrasnom Pelješcu, kapare možete naći na dohvat ruke, dok šetate mjestom one rastu iz pukotina stoljetnih zidina, dok se mali grmovi motra skrivaju duž stjenovite obale. Za obitelj Šare, koja stoji iza restorana Bota Šare, branje i kiseljenje motra i kapara posao je i zadovoljstvo kojim se marljivo bave i stariji i mlađi članovi cijelo ljeto.

image
/Bota Šare
image
/Bota Šare

Kapari su neotvoreni cvjetni pupoljci grma Capparis spinosa. U mediteranskim kulturama imali su gotovo mističan status, nisu bili samo hrana, nego i simbol vitalnosti, ljubavi i obnove života. Beru se u rano jutro, dok su još čvrsti i zatvoreni. Nakon branja, moraju se konzervirati, najčešće u soli ili octu, kako bi razvili svoju karakterističnu pikantnu aromu.

image
/Bota Šare

Motar je biljka koja raste u pukotinama stijena, gdje ga kupaju bura i morska pjena, ostavljajući taj okus u njegovim sočnim listićima. Bogat je mineralima, a osobito vitaminom C. Da je nekad bio nezamjenjiv, svjedoči i činjenica da su ga pomorci nosili ukiseljenog na duge plovidbe kako bi se borili protiv skorbuta, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C.

image
/Bota Šare

Nekada, bez frižidera i modernih načina čuvanja hrane, ljudi su morali biti snalažljivi. Kiselili su, solili i sušili sve što su brali i lovili te tako osiguravali ne samo hranu, nego i bogatstvo okusa. Danas, kada motar ili kapare spremamo u teglice, činimo to iz čistog zadovoljstva. Upravo ti mali rituali vraćaju nas prirodi i tradiciji, ali i pružaju nezaboravne trenutke za obiteljskim stolom.

Sačuvajte ljeto u staklenci i uživajte u okusima Dalmacije tijekom cijele godine!

Recepti iz Bota Šare

UKISELJENI MOTAR

Trebat će vam:
0,5 l vode
250 g motra
0,5 dl vinskog octa
20 g soli

Priprema:
U prokuhanu vodu dodajte sol i ocat. Očišćeni i oprani motar stavite u sterilizirane staklenke, prelijte pripremljenom tekućinom i dobro zatvorite. Boce okrenite naopako i držite 24 sata. Prije konzumacije pričekajte dva tjedna.

image
/Bota Šare

UKISELJENE KAPARE

Trebat će vam:

svježe kapare
vinski ocat
sol

Priprema:
Skinite peteljke sa svježe ubranih kapara, a zatim ih stavite u hladnu posoljenu vodu i ostavite 24 sata. Nakon toga procijedite i prosušite, napunite staklenke, prelijte vinskim octom i dobro zatvorite.

Konzumirati nakon četiri mjeseca

PESTO OD MOTARA

Pesto od motra može biti odlična alternativa klasičnom pestu daje jelu morski, osvježavajući karakter. Pesto od motra najljepše se ljubi s toplom tjesteninom, pečenom ribom ili jednostavno kao tapas uz komad domaćeg kruha i bilo kojeg sira.

Čuva se u staklenkama, prekriven maslinovim uljem, i može trajati više tjedana u hladnjaku.

Trebat će vam:

10 dkg motra
10 dkg parmezana
10 dkg badema
2 češnja češnjaka
3 dl maslinovog ulja

Priprema:
Svježi motar dobro operite i posušite, a parmezan naribajte. Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu.

image
/Bota Šare

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 11:18