GAULT&MILLAU CROATIA 2020.

RECEPT CHEFA HRVOJA ZIROJEVIĆA: Rižoto s kozicama i škampima

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Trebat će vam:

250 g maslaca
500 g riže za rižoto
100 ml slatkastog bijelog vina
3 češnja češnjaka
300 g očišćenih jadranskih kozica
100 g očišćenih jadranskih škampa
100 g tartara od škampa
sol i papar
150 g rukole
šaka pinjola
100 g sušene rajčice iz maslinova ulja
otprilike 500 ml temeljca

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Priprema:

Škampe namijenjene za tartar sitno nasjeckajte i prelijte sokom od naranče i malo maslinova ulja, pa ostavite da se mariniraju. U dubljoj posudi rastopite 150 g maslaca i malo maslinova ulja. Dodajte rižu i pržite je nekoliko minuta uz stalno miješanje. Zalijte je bijelim vinom, pa kad alkohol ispari, počnite uz stalno miješanje dodavati onoliko temeljca koliko ga riža upija. Dodajte potom očišćene kozice, sjeckani češnjak i malo zalijte maslinovim uljem. Potom dodajte sušene rajčice i nastavite miješati. Dodajte očišćene škampe i miješajte te zalijevajte temeljcem. Kad je riža kuhana (probajte je, duljina kuhanja ovisi o vrsti riže i vašem ukusu, volite li je "pod zub" ili malo mekaniju, a kako se kuha s ostalim sastojcima, vrijeme kuhanja je uvijek dulje nego što piše na pakiranju), umiješajte rukolu i na kraju ostatak maslaca izrezanog na kockice. Rižoto rasporedite po tanjurima i na svaki stavite žličnjak tartara od škampa. Chef Zirojević odaje i tajnu: zamrznuo je dvije kamenice, pa ih je poput tartufa naribao povrh svake porcije rižota!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:20