DOBRE IDEJE

(RECEPT CHEFA IGORA GUDCA) ŠVEDSKA U HRVATSKOJ: Losos s raggmunkom i povrćem

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Priprema pravih mesnih okruglica, debelih raggmunk palačinki, jela od divljači i ribe odnosno bogate i masne nordijske hrane novi je izazov poznatog hrvatskog kuhara...
Priprema pravih mesnih okruglica, debelih raggmunk palačinki, jela od divljači i ribe odnosno bogate i masne nordijske hrane novi je izazov poznatog hrvatskog kuhara...

4 fileta lososa od po 150 g
300 g maslaca
200 ml ulja uljane repice
kukuruzno brašno
2 pak choija
veća mrkva
sezam
sol

Za raggmunk palačinke:

1 krumpir
1 jaje
100 ml mlijeka
50 ml vrhnja za kuhanje
žlica brašna

Za umake:

100 g špinata
žličica hrena
20 ml kiselog vrhnja
50 g svježeg sira
sok pola limuna

Zagreb, 220220.
Kuhar Igor Gudac pripremio je nekoliko jela za uzvanike svedske ambasade.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Losos očistite od kostiju i kože, jednu stranu umočite u kukuruzno brašno i stavite u tavu u kojoj ste otopili maslac i pomiješali ga s uljem. Losos pecite tako što ćete ga polijevati masnoćom. Švedsku palačinku od krumpira zvanu raggmunk pripremite tako što ćete naribati oguljeni krumpir, dodati mu jaje, mlijeko, vrhnje za kuhanje i brašno, dobro izmiješati te smjesu ispeći na maslacu s obje strane. Pak choi blanširajte četiri minute u vreloj vodi pa odmah potopite u hladnu kupku s ledom, a potom prepecite na ulju repice i posipajte tostiranim sezamom i solju. Mrkvu narežite na ujednačene kockice koje kuhajte pet minuta u slanoj vodi pa izvadite te u tavi na malo maslaca kratko glazirate. Umake pripremite tako što ćete blanširati špinat pa ga prebaciti u blender, dodati mu žličicu hrena i usitnjavati dok ne dobijete ujednačenu smjesu koju možete koristiti za ukrašavanje tanjura. Za bijeli umak pomiješajte kiselo vrhnje, svježi sir i sok pola limun i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 20:00