Može li bolje od ovoga?

RECEPT DANA: Napravite sočan kolač od borovnica i limuna!

Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ovaj kolač može prilično dugo stajati, tako da, jednog kad ga napravite, imat ćete doručak za par dana.

Trebat će vam:

Za posip:

55 g maslaca
100 g šećera
45 g oštrog brašna
1 žličica cimeta

Biskvit:

85 g maslaca
100 g šećera
grubo naribana korica 2 limuna (sok će vam trebati kasnije)
230 g brašna
1 jušna žlica praška za pečenje
prstohvat soli
1 žličica cimeta
malo naribanog muškatnog oraščića
2 veća jaja
125 g mlaćenice (sirutke)
200 g borovnicaŽ
200 g haskapa (sibirska borovnica)

Za limunov sirup:

65 g šećera
sok od 2 limuna

 

Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Prvo pripremite posip tako da prstima ili kuhačom pomiješate hladan maslac, šećer, cimet i brašno. Moraju vam se stvoriti male grudice, a kad ste ih pripremili, stavite ih u hladnjak. Sad pripremite biskvit. Kremasto izradite maslac, šećer i limunovu koricu za što će vam trebati oko tri minute. Zatim dodajte jaja, a između svakog dobro izmiksajte. U posebnoj posudi izmiješajte prašak za pečenje, brašno, sol, cimet i muškatni oraščić pa dodajte u smjesu s jajima, ali postupno uz kontinuirano miješanje. Nakon svakog dodavanja brašna, dodajte i malo mlaćenice. Na samom kraju, kad je smjesa homogena, dodajte borovnice i haskap pa lagano umiješajte kuhačom kako ih ne bi previše izgnječili. Prije pečenja stavite posip na biskvit pa sve zajedno pecite najmanje 55 minuta dok biskvit ne dobije lijepu zlaćanu boju, a imajte na umu da sredina mora biti sočna. Pred kraj pečenja pripremite sirup. U maloj tavici zakuhajte limunov sok sa šećerom pa kuhajte dok se ne reducira. Kad je kolač gotov i dok je još vruć, prelijte po njemu prethodno pripremljen sirup.

Izdvajamo

Iz drugih medija