Trebat će vam:
pivac oko 1,5 kg 25 dag šampinjona 10 dag dimljene domaće slanine 0,5 l crnog vina, nekog jake boje 15 mladih kapulica 2-3 dl juhe od nogica, glave i ostalog sitniša od pivca 1 mrkva malo korijena celera stručak peršina 2-3 režnja luka (češnjaka) 2 velike žlice nasjeckane majčine dušice 1-2 lista lovora malo francuskog konjaka malo oraščića |
1. Pivca nasjecite na komade i kratko popržite na malo ulja te izvadite. Na tu masnoću stavite slaninu narezanu na kriške, nasjeckanu mladu kapulicu i gljive narezane na četvrtine te kratko propirjate i izvaditi iz tave.
2. Vratite pivca u tavu, zalite s pola vina, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, korijen celera, nasjeckani peršin, lovor, majčinu dušicu i nasjeckani luk.
3. Kuhati desetak minuta pa uliti temeljac, pokriti i lagano kuhati 20 minuta.
4. Zatim dodati slaninu, gljive i kapulicu i kuhati još 15 minuta.
5. Nakon toga meso izvaditi, staviti na toplo mjesto, dodati u tavu preostalo vino, reducirati umak napola, dodati po želji malo konjaka, oraščića, maslaca, posoliti, popapriti i kratko prokuhati te umak preliti po pivcu.
6. Štruca: Napraviti tijesto za njoke (krumpir je važan, po mogućnosti mona lisa, na kilogram krumpira 3-4 domaća jaja, 25 dag maslaca, 100 g naribanog parmezana, sol i brašna koliko popije, da ne bude previše tvrdo tijesto).
7. Tijesto razvaljati na pola centimetra, kao za roladu.
8. U tavici rastopiti maslac, dodati krušne mrvice, prstohvat sušenog dalmatinskog začinskog bilja, toliko gusto da se može mazati po tijestu.
9. Sve skupa zarolati, zamotati u krpu, krajeve vezati konopcem te kuhati u uzavreloj vodi s malo soli dok štruca ne ispliva.
10. Potom kuhati još petnaestak minuta, da ne ostane sirova iznutra. Ne vaditi iz krpe do posluživanja jer se u protivnom na štruci stvori korica.