IDEJA ZA RUČAK

RECEPT DANA: Pripremili smo kokota u vinu, ali po dalmatinskom receptu!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Jedan od najpoznatijih francuskih recepata na dalmatinski način...Pripremite ga i vi!

Trebat će vam:

pivac oko 1,5 kg
25 dag šampinjona
10 dag dimljene domaće slanine
0,5 l crnog vina, nekog jake boje
15 mladih kapulica
2-3 dl juhe od nogica, glave i ostalog sitniša od pivca
1 mrkva
malo korijena celera
stručak peršina
2-3 režnja luka (češnjaka)
2 velike žlice nasjeckane majčine dušice
1-2 lista lovora
malo francuskog konjaka
malo oraščića

Zagreb, 220917. U klubu Gastronomada pripremala su se jela s namirnicama i zacinima koje je donio Francuz Francois Louyot. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

1. Pivca nasjecite na komade i kratko popržite na malo ulja te izvadite. Na tu masnoću stavite slaninu narezanu na kriške, nasjeckanu mladu kapulicu i gljive narezane na četvrtine te kratko propirjate i izvaditi iz tave.

2. Vratite pivca u tavu, zalite s pola vina, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, korijen celera, nasjeckani peršin, lovor, majčinu dušicu i nasjeckani luk.

3. Kuhati desetak minuta pa uliti temeljac, pokriti i lagano kuhati 20 minuta.

4. Zatim dodati slaninu, gljive i kapulicu i kuhati još 15 minuta.

5. Nakon toga meso izvaditi, staviti na toplo mjesto, dodati u tavu preostalo vino, reducirati umak napola, dodati po želji malo konjaka, oraščića, maslaca, posoliti, popapriti i kratko prokuhati te umak preliti po pivcu.

6. Štruca: Napraviti tijesto za njoke (krumpir je važan, po mogućnosti mona lisa, na kilogram krumpira 3-4 domaća jaja, 25 dag maslaca, 100 g naribanog parmezana, sol i brašna koliko popije, da ne bude previše tvrdo tijesto).

7. Tijesto razvaljati na pola centimetra, kao za roladu.

8. U tavici rastopiti maslac, dodati krušne mrvice, prstohvat sušenog dalmatinskog začinskog bilja, toliko gusto da se može mazati po tijestu.

9. Sve skupa zarolati, zamotati u krpu, krajeve vezati konopcem te kuhati u uzavreloj vodi s malo soli dok štruca ne ispliva.

10. Potom kuhati još petnaestak minuta, da ne ostane sirova iznutra. Ne vaditi iz krpe do posluživanja jer se u protivnom na štruci stvori korica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:24