U KUHINJI S DOBROM HRANOM

RECEPT DOBRE HRANE: Kolač od dunja i jabuka

 Marko Miščević
Već je odavno razbijen mit da je dunjama mjesto isključivo na ormaru, što je inače tradicija koju su s posebnim guštom na životu održavale žene u Slavoniji

ZA TIJESTO:

1 maslac
3 žumanjka
3 žlice šećera
vanilin šećer
2 žlice kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
450 g glatkog brašna

ZA NADJEV:

1 kg dunja
300 g jabuka
cimet u prahu
5 žlica smeđeg šećera
šaka suhih grožđica
4-5 žlica krušnih mrvica

Marko Miščević

U veću posudu za miješanje stavite omekšali maslac, zatim obje vrste šećera, žutanjke i kiselo vrhnje. Dobro sjedinite sastojke te pomalo dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kad dobijete glatko tijesto, formirajte ga u loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji minimalno pola sata. Dok tijesto odmara, idealno je vrijeme za pripremu nadjeva. Dunje i jabuke operite, ogulite i narežite na kockice, dodajte šećer i cimet te pustite da voće pusti tekućinu. Zatim dodajte grožđice i krušne mrvice da pokupe tekućinu. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte u obliku posude u kojoj će se peći kolač. Posudu obložite papirom za pečenje, stavite tijesto te dodajte nadjev. Rubove koje ste odstranili kao višak iskoristite da malim modlicama oblikujete tijesto i prekrijete gornju površinu kolača. Da bude još jednostavnije, na početku odmah jedan dio tijesta odvojite za dekoraciju. Kolač pecite na 180 °C 45 minuta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22