KUHINJSKI LABOS

RECEPT FEDORA DŽAMONJE: Kineski temeljac za juhe i umake

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Umjetnik koji se bavi fotografijom, izradom namještaja, grafičkim dizajnom te brigom oko zaklade svoga oca Dušana Džamonje, veliki je istraživač svjetskih kuhinja, pogotovo azijske, pa nam je otkrio sve tajne njihovih specijaliteta.

Temeljac se priprema od kostiju, s time da se bazično koriste svinjske kosti kao osnova te se dodaju pačje ili pileće - po mogućnosti mogu se koristiti sve zajedno.

300 g svinjskih kostiju - može i od rebara
kockica đumbira veličine oko 2,5 cm - narezati na srednje debele listiće koje s nožem zgnječimo kako bi oslobodili aromu (koru ne trebamo guliti jer ćemo juhu procijediti)
2 mlada luka
polovicu zvjezdastog anisa
1/2 žlice sjemenki korijandera
1/2 žličice sečuanskog papra
1 šnitica licorice korijena
2-3 suhe shitake gljive
malo soli
1,5 l vode

Zagreb, 280318. 
Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Sastojke pripremimo i stavimo u lonac te kuhamo na srednjoj vatri dok se ne reducira 1/3 tekućine te procijedimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:51