KUHINJSKI LABOS

RECEPT FEDORA DŽAMONJE: Marinirana svinjska rebra

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Umjetnik koji se bavi fotografijom, izradom namještaja, grafičkim dizajnom te brigom oko zaklade svoga oca Dušana Džamonje, veliki je istraživač svjetskih kuhinja, pogotovo azijske, pa nam je otkrio sve tajne njihovih specijaliteta.
500 g svinjskih rebara na kojima nema puno mesa
3 žlice šećera
6 žlica tamnog soja sosa
3 žlice rižina vina
3 zvjezdasta anisa
1 štapić cimeta
1 žlica sečuanskog papra - zagrijati u suhom woku da pusti aromu
6 neočišćenih komada đumbira od 2 cm koje trebamo zgnječiti
2 mlada luka

Zagreb, 280318. 
Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Svinjska rebra razrežemo na individualne komade tako da dobijemo po jedno rebro koje potom prerežemo po pola da budu dužine oko 5-6 cm. I promiješamo sa začinima - osim luka i šećera. Zagrijemo šećer da se otopi, dodamo rebarca te pirjamo par minuta na srednjoj vatri te dodajemo vode da pokrije rebarca. Dodamo dva mlada luka, čekamo da zavrije i onda poklopimo. Kuhamo dok se ne reducira tekućina, odnosno dok sav umak ne ispari, otprilike 10-15 minuta. Potrebno je rebarca s vremena na vrijeme promiješati da ne budu suha. Dodatnih desetak minuta kuhamo bez poklopca te izvadimo začine i aromate - treba biti oprezan jer treba stalno miješati sadržaj lonca da šećer ne bi zagorio. Ova tehnika kuhanja se naziva sporo kuhanje u crvenom umaku. Poslužujemo s rižom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:04