KUHINJSKI LABOS

RECEPT FEDORA DŽAMONJE: Udon tjestenina s govedinom

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Umjetnik koji se bavi fotografijom, izradom namještaja, grafičkim dizajnom te brigom oko zaklade svoga oca Dušana Džamonje, veliki je istraživač svjetskih kuhinja, pogotovo azijske, pa nam je otkrio sve tajne njihovih specijaliteta.
300 g goveđeg filea (but), lopatica ili mišići
1 žlica tamnog umaka od soje
1 žlica sezamova ulja
1 žlica vina od riže
1 čajna žlica škrobnog brašna
đumbir, komad oko 1/2 cm, oguljen i nasjeckan na listiće
2 režnja češnjaka
1 čili
1 žlica black beana, sušeni, fermentirani grah
1/2 crvene ili zelene paprike
1 mali ljubičasti luk
1 mladi luk
malo fermentiranog sojinog graha
2 žlice umaka od kamenica
2-3 žlice ulja od kikirikija
1 vrećica (oko 200 g) Udon tjestenine (japanska inačica) tajlandskih "rice sticks" ili kineskih "Ho Fo Fun Noodles)


Zagreb, 280318. 
Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ho Fun tjestenina se tradicionalno jede u Kini, formirana je kao palačinke te se prvo kuha na pari, potom zamota i reže poprijeko, na široke rezance. U japanskoj varijanti je već pretpripremljena te je kuhamo 1-2 minute, ocijedimo i dodamo 1-2 kapi sezamova ulja - mogu stajati dok glavno jelo nije gotovo. Govedinu narežemo na trakice i stavimo u marinadu od tamnog soja sosa, sezamova ulja, vina od riže i škrobnog brašna - marinira se desetak minuta. Đumbir i češnjak narežemo na listiće, a čili papriku na male kolutiće. Sušeni black bean natopimo u vodi i poslije ga "potuckamo", odnosno narežemo nožem. Papriku narežemo na komade veličine kao i meso. Ljubičasti luk narežemo na osam dijelova, dok mladi narežemo na dijagonalne komade. Jako dobro zagrijemo wok i kikiriki ulje, pržimo govedinu koju potom izvadimo, dodamo češnjak, đumbir, black bean, fermentirani sojin grah - i miješamo da bismo aromatizirali ulje. Dodamo papriku i luk, prepržimo, stavimo tjesteninu i dodamo umak od kamenica. Sve promiješamo, vratimo govedinu te poslužimo uz konjak ili čaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:48