STARINSKI KOLAČI

RECEPT KOMIŠKE SLASTIČARNICE CUKAR: Viški cviti po zaboravljenom receptu Jasminke Zambarlin!

Mario Kučera

U srcu životne i nemirne Komiže slastičarnica Cukar adresa je na kojoj će ljubitelji otočkih poslastica izrađenih od najboljih lokalnih proizvoda doći na svoje

 

Na Visu danas postoji dvoje, možda troje ljudi koji rade viške cvite onako kako treba.

Mario Kučera
 

Po starinski. S amonijakom. I dok smo ispijali jutarnju kavu u kultnom komiškom kafiću Speed, na sam spomen slatkoga poslali bi nas kod gospođe Jasminke u Cukar.

Mario Kučera
 

Tako je bilo sa svakim sugovornikom na otoku kojem smo se povjerili da smo u potrazi za “nekim” tko je na “ti” sa slatkim, a odgovor je i dalje bio isti. Otkrila nam je recept za tradicionalne viške cvite!

Mario Kučera
 

Trebat će vam:

4 jaja
250 g šećera
1 kg glatkog brašna
malo soli
vanilija
rakija od koromača i anisa - meštro
250 g masti
korica 2 limuna i 2 naranče
200 ml mlijeka
30 g amonijeva hidrogen - karbonata
malo kruškovca

 

Mario Kučera

Priprema:

Izmiksajte u jednoj zdjeli mast i sol, a u drugoj jaja i šećer. Miksajte jaja sa šećerom oko 3 minute pa dodajte začine (vaniliju, ribanu koricu, meštro, malo kruškovca i po želji malo ruma). Zatim smjesu s jajima spojite sa smjesom iz prve zdjele dok ne dobijete lijepu pjenastu mješavinu. Zakuhajte mlijeko i dodajte mu amonijev hidrogenkarbonat. Polako počnite dodavati prethodno pripremljenoj smjesi, a potom uz konstantno miješanje dodajte postupno i brašno. Umijesite glatko tijesto, a zatim razvaljajte na debljinu od pola centimetra. Izrežite oblike najbliže nalik slovu Y ili jedrima falkuše (kako se šale u Cukru) pa ih stavite peći na 180 °C 12 minuta. Kad su cviti gotovi, pustite ih da se ohlade, a zatim ih premažite kombinacijom rakije/meštra i ruma ili kruškovca te pošećerite.

Izdvajamo

Iz drugih medija