RECEPT CHEFA

RECEPT PETRE JELENIĆ: Zagrebačka torta

Maja Danica Pečanić

4 kore (promjera 24 cm)
10 jaja
100 g šećera u prahu
125 g smeđeg šećera
225 g maslaca sobne temperature
200 g otopljene čokolade (bar 60% kakaa)
225 g sitno mljevenih prženih badema
50 g biskvitnih ili sitnih krušnih mrvica
25 ml kvalitetnog tamnog ruma krema
250 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
125 g kristal šećera
125 g žumanjaka
350 g čokolade (60% kakaa)
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
150 g mljevenih prženih lješnjaka
čokoladna glazura
200 g čokolade (55% kakaa)
200 ml slatkog vrhnja
2 žlice meda

Za kremu:

Kristal šećer i žumanjke pjenasto istucite. Mlijeko i slatko vrhnje zagrijte. Kad postanu mlaki, dodajte žumanjke sa šećerom. Kuhajte uz miješanje do 83 °C, sklonite s vatre pa ulijte u čokoladu. Miješajte da se krema poveže. Ohladite preko noći. Drugi dan pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom u prahu. Čokoladnu kremu malo izradite pa malo po malo, da se ne stisne prebrzo, umiješajte razrađeni maslac. U gotovu kremu umiješajte pržene mljevene lješnjake.

Za kore:

Pripremite papire za pečenje, stavite ih na lim za pečenje i olovkom ocrtajte kružnicu promjera 24 cm. Okrenite crtanu stranu prema dolje. Lješnjake pomiješajte s mrvicama. Maslac sa šećerom u prahu pjenasto istucite, dodajte jedan po jedan žumanjak, rum i otopljenu čokoladu. U bjelanjke stavite prstohvat soli pa uz dodavanje smeđeg šećera miksajte u srednje čvrst snijeg. Spojite obje smjese. Uz lagano miješanje dodajte lješnjake s mrvicama. Podijelite na pripremljene kružnice, poravnajte i stavite peći na 180 stupnjeva. Ohladite. Punite tortu kremom. Stavite u hladnjak na barem pet sati da se dobro stisne. Glazirajte čokoladnom glazurom i ukrasite prženim lješnjacima.

Za glazuru:

Čokoladu narežite na što sitnije komade. Na nju stavite med. Slatko vrhnje grijte do vrenja pa prelijte preko pripremljene čokolade. Ostavite 5 minuta da se čokolada otopi u vrhnju. Miješajte da se smjesa poveže. Prelijte preko torte.

Izdvajamo

Iz drugih medija