BOŽIĆNI RECEPTI POZNATIH

RECEPT STEVA KARAPANDŽE: Purica s mlincima po receptu slavnog chefa!

 Filip Popović

Sastojci:

1 purica
svinjska mast
1 jabuka
1 luk
pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
sol
papar

Mlinci:

1 kg brašna
1 jaje
mlaka voda
sol

Očišćenu puricu dobro obrisati kuhinjskim papirom (može se nabosti slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol. Unutrašnjost purice premazati solju i dodati glavicu luka. Jabuku prerezati na četvrtine i vezati špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapeći u plitkoj ugrijanoj masnoći, podliti temeljcem ili juhom i nastaviti peći u pećnici na 200 °C oko 2-3 sata dok ne omekša. Tijekom pečenja zalijevati vlastitim sokom. Pečeno meso izvaditi iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podliti s malo juhe, prokuhati i procijediti te ostaviti na toplome do upotrebe. Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesiti polučvrsto tijesto. Tijesto podijeliti u više loptica od oko 50 g pa ih razvaljati. Na srednje ugrijanoj ploči peći razvaljane kuglice s jedne i druge strane. Tako ispečene mlince zdrobiti na manje komade, zaliti kipućom slanom vodom i ostaviti 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijediti i još vruće zamastiti sokom od pečenja.

Za crveni kupus sa žeeom od ribiza:

1 kg crvenog kupusa
1 luk
1 jabuka
30 g maslaca
4 žlice balsamica
4 dl crnog vina
4 žlice želea od ribiza
1 žličica šećera
1/4 štapića cimeta
4 borovice
klinčić u prahu
sol
papar

Crveni kupus naribati, luk sitno nasjeckati, a jabuke oguljene i bez koštica narezati na kriške. Na maslacu staklasto propirjati luk, dodati jabuke, a nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstati 5 minuta, zaliti vinom i octom. Dodati žele od ribiza, šećer, cimet i borovnice te začiniti prstohvatom klinčića u prahu. Dinstati oko 2 sata, a okus na kraju dotjerati dodatkom soli i papra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:44