DOSSIER FAJFERICA

RECEPT TOMISLAVA ŠPIČEKA: Kukuruzni kolač pečen na masti od crne slavonske svinje sa slavonskim džemom od šljiva

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
NA FAJFERICA GASTRO SHOWU U ISTARSKOM TARU KUHAR TOMISLAV ŠPIČEK I UZGAJIVAČI IZ SLAVONIJE PREDSTAVILI SU VRHUNSKI MENI OD MESA AUTOHTONE HRVATSKE PASMINE - OD NJUŠKE DO REPA

prosijano kukuruzno brašno
5 jaja
3 dl mlijeka
2 dl vrhnja za kuhanje
5 dl milerama
1 dl suncokretova ulja
100 g masti crne slavonske svinje
4 žlice šećera
2 paketića vanilin šećera
1 paketić praška za pecivo
sol
300 g domaćeg džema od šljiva

Porec, 250919.
Prezentacija proizvoda i jela od crne svinje prema receptima Tomislava Spiceka u malom istarskom mjestu Tor pored Poreca. Prezentaciju je osmislila udruga Fajferica iz Vukovarsko Srijemske zupanije.
Pva je prva u nizu prezentacija i kusaona izvan zupanije. Jela koja je pripremio Spicek su: terina; tj. pasteta od mesa crne svinje, kobasice s varijacijom satarasa, rizoto s mesom crne svinje i kolac kao zlevanka s masti crne svinje i pekmezom od sljiva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pomiješajte sve suhe sastojke te ih sjedinite s mokrim sastojcima (osim pekmeza i milerama). U keramičku posudu premazanu mašću izlijte smjesu i pecite 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Izvadite smjesu iz pećnice, premažite džemom i mileramom, dodajući ih na hrpice. Vratite u pećnicu i pecite još 40 minuta. Poslužite vruće. Ali, fino je i hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:15