DOSSIER FAJFERICA

RECEPT TOMISLAVA ŠPIČEKA: Pečena slavonska kobasica aromatizirana graševinom i sataraš s jajima

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
NA FAJFERICA GASTRO SHOWU U ISTARSKOM TARU KUHAR TOMISLAV ŠPIČEK I UZGAJIVAČI IZ SLAVONIJE PREDSTAVILI SU VRHUNSKI MENI OD MESA AUTOHTONE HRVATSKE PASMINE - OD NJUŠKE DO REPA

1,2 kg mesa crne slavonske svinje
250 g leđnog špeka crne slavonske svinje
30 g soli
7 g crvene slavonske ljute paprike
50 g crvene slavonske slatke paprike
10 g svježeg češnjaka
ovčja crijeva
2 dl graševine
100 g masti crne slavonske svinje

Meso i špek sameljite na krupniju šajbu (od 10 mm). U meso dodajte sve sastojke (osim graševine, masti i, naravno, crijeva) te dobro izmijesite. Dobivenom smjesom nadjenite ovčje crijevo i napravite parove. Stavite u tavu s graševinom i masti. Pecite kobasice na tavi i kad se dobro ispeku, poslužite sa satarašem.

Porec, 250919.
Prezentacija proizvoda i jela od crne svinje prema receptima Tomislava Spiceka u malom istarskom mjestu Tor pored Poreca. Prezentaciju je osmislila udruga Fajferica iz Vukovarsko Srijemske zupanije.
Pva je prva u nizu prezentacija i kusaona izvan zupanije. Jela koja je pripremio Spicek su: terina; tj. pasteta od mesa crne svinje, kobasice s varijacijom satarasa, rizoto s mesom crne svinje i kolac kao zlevanka s masti crne svinje i pekmezom od sljiva.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

SATARAŠ S JAJIMA

1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 žuta paprika
2 glavice crvenog luka
3 mekane rajčice
2 češnja češnjaka
100 ml biljnog ulja
4 cijela jaja
sol
papar
šećer

Luk i papriku nasjeckajte na ploške i ispecite na ulju. Dodajte češnjak narezan na ploške i rajčicu. Posolite i popaprite po želji te dodajte čajnu žličicu šećera. Kad se sve dobro ukuha, dodajte jaja i pirjajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:16