DOBRE IDEJE

RECEPTI S TEMPEHOM: Salata s kikiriki tempeh trokutima

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Indonezijskog porijekla, tempeh je namirnica koja nastaje dvodnevnim fermentiranjem cijelih zrna soje pomoću spora plijesni Rhizopus oligosporus i predstavlja izvrstan izvor proteina i zdravih aminokiselina. Osim što se jede u svom izvornom obliku, često ga se marinira i dimi kako bi dobio na izražajnosti okusa
Indonezijskog porijekla, tempeh je namirnica koja nastaje dvodnevnim fermentiranjem cijelih zrna soje pomoću spora plijesni Rhizopus oligosporus i predstavlja izvrstan izvor proteina i zdravih aminokiselina. Osim što se jede u svom izvornom obliku, često ga se marinira i dimi kako bi dobio na izražajnosti okusa

Za marinadu:

300 g tempeha
3 žlice umaka od soje
3 žlice cvjetnog meda
žličica naribanog đumbira
žlica ulja od sezama
2 žlice soka od limete
2 žlice maslaca od kikirikija
2 žlice ljutog umaka po želji

Za salatu:

paprike
potočarka ili matovilac
radič
kuhani slanutak

Zagreb, 220220.
Jela od tempeha, fermentiranih sjemenki soje.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Tempeh narežite na trokute željene veličine. U zdjeli pomiješajte sastojke za marinadu i kušajte pa prilagodite ljutinu i slatkoću umaka po želji. Dodajte trokute tempeha u marinadu tako da budu dobro prekriveni te stavite u hladnjak da se mariniraju minimalno dva sata, a po mogućnosti i dulje. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva i na lim koji ste prekrili papirom za pečenje poslažite trokute tempeha te dodatno svaki prelijte ostatkom marinade. Pecite 20 minuta. Dok čekate, pripremite salatu sa sastojcima po želji, a potom poslužite s toplim kikiriki tempeh trokutima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 20:11