DANAS KUHAM

RECEPTI SA ŠARANOM: Juha od šarana s paprikom i vrhnjem

 StockFood
Najraširenija porodica slatkovodnih riba, šarani, nažalost nisu i najrašireniji po našim tanjurima iako su cjenovno prihvatljiviji od mnogih slatkovodnih i morskih riba, pogotovo nabavljate li onu iz uzgoja. Naravno, nije sporno, oni divlji, ulovljeni na udicu, puno su ukusniji od masnih, uzgojenih u ribnjacima, ali...
Najraširenija porodica slatkovodnih riba, šarani, nažalost nisu i najrašireniji po našim tanjurima iako su cjenovno prihvatljiviji od mnogih slatkovodnih i morskih riba, pogotovo nabavljate li onu iz uzgoja. Naravno, nije sporno, oni divlji, ulovljeni na udicu, puno su ukusniji od masnih, uzgojenih u ribnjacima, ali...

1 šaran (1,5 kg)
500 g luka
2 žlice pirea od rajčice
1 ljuti feferon
200 ml bijelog vina
1 žličica mljevene crvene paprike
2 grančice peršinova lista
ulje i ocat
papar i sol
2 žlice punomasnog kiselog vrhnja

StockFood

Ribu očistite, operite, posolite i popaprite, pa je narežite na komade i pokapajte octom te ostavite stajati sat vremena. Nasjeckajte luk i popržite ga na masnoći, posipajte mljevenom paprikom, dodajte pire od rajčice i 100 ml vina te 100 ml vode. Nasjeckajte peršin, dodajte ga na luk, pa na kraju dodajte ribu. Kuhajte na laganoj vatri dok se riba potpuno ne skuha. Nemojte miješati kuhačom, već posudu povremeno dobro protresite. Pred kraj kuhanja ulijte ostatak vina, pustite da alkohol ispari, pa umiješajte kiselo vrhnje. Poslužite uz široke rezance.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 07:32