Ukusni gablec

Riba i blitva mogu biti više od klasika, napravite ih po ovom receptu i upakirajte u sendvič

 Vanesa Pandzic/Cropix
Ekipa iz Gastronomada otkrila nam je recept za jednu od njihovih panuozzo sengula
Ekipa iz Gastronomada otkrila nam je recept za jednu od njihovih panuozzo sengula

Tko kaže da ribu s blitvom morate jesti isključivo za kuhinjskim stolom tijekom nedjeljnog ručka? Umjesto toga spremite oradu na savur i blitvu kao sastojke ukusnog i bogatog sendviča koji možete ponijeti na izlet ili pak na posao. Idealno bi bilo da svoj panuozzo sendvič pripremite od tijesta za pizzu ispečenog u obliku lepinje u krušnoj peći, no bilo kakvo veće pecivo je sjajna alternativa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Recept za panuozzo sengulu s blitvom i oradom na savur

Za ribu:
300 g filea orade bez kostiju, s kožom
50 g oštrog brašna
500 g ljubičastog luka ili šalota
30 g češnjaka
30 g kapara
1 limun
100 ml maslinova ulja
200 ml crnog vina
50 ml kvalitetnog prošeka
sol i papar po želji

Za blitvu:
300 g svježe blitve
50 ml maslinova ulja
režanj češnjaka
sol i papar po želji

Dodatno:
pecivo
grana padano

Priprema:

Oradu posolite i uvaljajte u brašno. Zagrijte maslinovo ulje u prikladnoj posudi te stavite peći ribu na stranu bez kože, a onda i na stranu s kožom. Pecite svaku stranu 2-3 minute. Pazite da se filet ne prepeče. Izvadite pečene filete u prikladnu posudu, gdje ćete dovršiti savur. Na istom ulju prepržite ljubičasti luk, narezan na kriške od 2 cm. Kada luk povene, posolite ga i popaprite, dodajte crno vino i prošek. Dodajte lovor, kapare i limun narezan na ploške debljine 1 cm. Prokuhajte 4-5 minuta te dobivenom smjesom prelijte pečene filete orade. Kada se savur ohladi na sobnu temperaturu, pokrite prozirnom folijom ili poklopcem te čuvajte u hladnjaku do upotrebe, ali ne dulje od sedam dana.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Blitvu operite, izrežite na trakice širine 4 centimetra. U prikladnoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte blitvu, poklopite te sotirajte dok ne povene, otprilike 2 minute. Blitvi dodajte sitno sjeckani češnjak, sol i papar. Sendvič složite tako da pecivo prerežete, na dno stavite sotiranu blitvu, dodate ribu i luk, a zatim pospete listićima sira grana padano.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
09. kolovoz 2025 01:13