KAKAV SPOJ!

Riba iz pećnice na malo drugačiji način! Kad napravite ovo jelo svi će vas tražiti recept

Mihović Sić, vlasnik zagrebačkog cateringa Fun Bites, pripremio nam je Singapore fish head curry. I ispao je tako dobro!

Kada kreativcu i zaljubljeniku u kuhanje daš zadatak da osmisli i pripremi nekoliko jela iz jedne posude, možeš biti siguran da će rezultat biti i bolji nego što si u početku očekivao. Upravo to dogodilo nam se s Mihovilom Sićem, vlasnikom zagrebačkog cateringa Fun Bites, koji je svijet digitalnih tehnologija zamijenio kuhanjem, a danas je pravi majstor za štednjakom i oko pećnice.

image
Berislava Picek/Cropix

Dokaz tome je i ovaj curry od glava gofa i sabljarke, koji je Mihovil pripremio za magazin Dobra hrana i koji je ispao tak dobro da ga jedva čekamo pripremiti i kod kuće. Recept vas čeka u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Curry od glava gofa i sabljarke

za 6–8 osoba

Trebat će vam:
1 glava manjeg gofa (oko 1,5 kg)
1 glava manje sabljarke (oko 1,5 kg)
60 ml biljnog ulja (ili pola ulja, pola gheeja, pročišćenog maslaca)
2 veća luka, nasjeckana
6 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih
5 cm svježeg đumbira, naribanog
3–4 svježe čili papričice, nasjeckane (srednje ljutine)
2 stabljike svježe limunske trave
10–12 curry listova
2 žlice paste od tamarinda
1 limeta
400 g rajčica (svježe ili konzervirane, sjeckane)
150 ml kokosova mlijeka
500 ml vode ili ribljeg temeljca
1 manji patlidžan
10 bamija
3 rajčice
2 žlice palminog šećera (ili smeđeg šećera)
sol i papar
vezica svježeg korijandera, za posipanje
Začini (suhi):
2 žličice sjemenki korijandera
1 žličica kima
1 žličica kurkume
1 žličica mljevene paprike
1–2 žličice čilija u prahu
1 žličica garam masale
1 žlica sjemenki žute gorušice
2 žličice sjemenki piskavice (fenugreek)
Posuda: uži i dublji lonac s poklopcem ili uži protvan + alu folija

Priprema:
Pećnicu zagrijte na 165 °C. Glave ribe očistite i prerežite na polovice ili četvrtine. Ako imate viška, dio možete posebno kuhati u vodi kao biste dobili riblji temeljac za curry. Bamije prerežite po dužini. Patlidžan narežite na krupnije komade i posolite da izvuče gorčinu. Svježe rajčice narežite na četvrtine. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, đumbir naribajte na fini ribež, čili papričice nasjeckajte, a limunsku travu lagano istucite i zavežite koncem. Stavite sve sa strane u posebne posudice. Sok od limete ocijedite, a koru narežite na četvrtine. Ako nemate svježu limunsku travu, možete koristiti i suhu: istucite ja batom, zavežite koncem i ubacite u lonac. U tavici zagrijte ulje, dodajte sjemenke gorušice i piskavice te pričekajte da počnu cvrčati i puštati miris. Dodajte četvrtine limete i kratko popecite. Umiješajte luk i pirjajte 10 minuta, dok ne postane mekan i zlatast. Dodajte češnjak, đumbir i čili te pirjajte još 2–3 minute. Dodajte sve mljevene začine (kurkumu, kumin, usitnjeni ili mljeveni korijander, papriku, čili u prahu, garam masalu) i curry listove. Kratko popržite 1 minutu da začini razviju aromu. U lonac stavite pripremljene riblje glave, tamarind, sok od limete i začine iz tavice. Posolite i dodajte palmin šećer. Podlijte temeljcem tako da sve bude dobro prekriveno. Poklopite ili zatvorite alufolijom i pecite oko 60 minuta. Na pola kuhanja protresite posudu. Izvadite iz pećnice – riba bi trebala biti mekana, meso se mora lako odvajati od kosti. Dodajte patlidžan, bamiju i rajčice. Pojačajte temperaturu pećnice na 200 °C i kuhajte otklopljeno još 10 minuta, da lagano krčka. Ulijte kokosovo mlijeko i vratite u pećnicu još 5 minuta. Protresite posudu pažljivo da se riba ne raspadne, zatim kušajte i uskladite okuse. Ako je pregusto, dodajte još temeljca i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta. Prije posluživanja pospite svježim korijanderom.

Posluživanje:
Poslužite uz jasmin rižu kuhanu na pari ili uz flatbread kruh roti. Tradicionalno se curry stavlja u veliku zdjelu na stol, a dijelovi glave dijele se među gostima.

Napomene:
Višak od glava iskoristite za temeljac, procijedite i zamrznite. Tradicionalno koriste glave od red snappera – ribe koja je neka
kombinacija pagara, arbuna, fratra, orade (kirnja bi isto bila odlična). Važno je da riba bude veća, odnosno da je glava oko 1 kg.
Ako nemate curry listove, možete ih zamijeniti kombinacijom 2 lovorova lista i ribane korice. Možete okuse pojačati ako dodate i žlicu-dvije umaka od ribe (fish sauce). U tom slučaju, prvo dodajte umak, probajte pa potom sol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 08:30