PROVJERENI RECEPTI

RIBA ZA NAJVEĆI PETAK: Tuna na savur

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA
Jedan od najboljih poznavatelja ribe u Splitu i okolici predlaže malo drukčije recepte za riblja jela, a kao osnivač ribarskog kriznog stožera naknadno je dodao i desetak recepata od lakše dobavljive smrznute ribe, kao i one iz uzgoja

Trebat će vam:

500 g fileta svježe tune
1 luk
1 limun
50 ml bijelog vina
prstohvat peršina
30 ml domaće kvasine
30 ml prošeka
2-3 sušene rajčice
5-6 grožđica
2 lista lovora
ružmarin
papar u zrnu
sol i papar
100 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja

SPECIAL DOBRA HRANA
Split, 100320. 
Priprema uskrsnih jela u konobi Otprilike ovako.
Na fotografiji: savur od tune.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Priprema:

Tavicu dobro zagrijte na vatri, dodajte maslinovo ulje, a nakon što se zagrije stavite filet tune, popecite ga sa svih strana oko 1 minutu i izvadite. U međuvremenu luk izrežite na polumjesece i lagano popirjajte na ulju s nekoliko zrna papra, dva lista lovora i malo ružmarina. Nakon nekoliko minuta podlijte vinom, kvasinom, prošekom, dodajte grožđice i sok od pola limuna, te lagano kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola. Začinite prema okusu i dodajte na trakice narezane rajčice. Tunu isijecite na tanje “fete” te prelijte toplom marinadom. Ostavite da se ohladi i da odstoji nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Prije služenja provjerite okuse i prema potrebi dodajte još malo soka od limuna te maslinovog ulja. Ovako pripremljena tuna može trajati više dana, a umjesto tune na sličan se način može pripremati i riba tvrđeg mesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:06