KULTNI RIJEČKI KOLAČ

Rigojanči

Sastojci:

Biskvit:

4 jaja
80 g šećera u prahu
175 g maslaca (sobne temperature)
100 g čokolade za kuhanje
50 g glatkog brašna
30 g kakaa

Nadjev:

4 dl slatkog vrhnja
200 g čokolade za kuhanje
0,6 dl ruma
1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura:

200 g čokolade za kuhanje
4-5 žlica vode
2 žlice maslaca

Priprema:

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo soli i 50 grama šećera.

2. Izlomite čokoladu na komadiće i rastopite je na 2-3 žlice vruće vode uz neprestano miješanje.

3. Istucite maslac sa šećerom. Polako dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i jedan po jedan žutanjak. Kad je smjesa dobro istučena, dodajte polovicu tučenih bjelanjaka, kratko promiješajte i prelijte preko preostalog snijega od bjelanjaka. Pospite brašnom i pažljivo umiješajte u smjesu dok se brašno posve ne prožme

4. Maslacem premažite lim i pospite kakao prahom (kao što se posipa brašnom). Izlijte smjesu ravnomjerno u lim i pecite do 15 minuta na 175 ⁰C, dok se rubovi lagano ne odvoje i biskvit bude pečen

5. Biskvit, koji mora ostati tanak, ostavite da se dobro ohladi.

6. Zagrijte slatko vrhnje skoro do vrenja, uklonite s vatre, ubacite sitno izlomljenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Vrhnje s rastopljenom čokoladom ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.

7. Ohlađeni biskvit vodoravno pažljivo razrežite na dva dijela. U ohlađeno vrhnje dodajte rum i vaniliju i istucite u čvrstu kremu. Položite donju koru biskvita u lim, premažite kremom i poklopite drugom korom.

8. Na vatri zagrijte malo vode do vrenja. Ubacite sitno izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Za glatku, svilenkastu glazuru dodajte malo maslaca. Prelijte je preko kolača i stavite u hladnjak preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:12