Rižoto s đumbirom

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 2

Sastojci

  • sok od pola limuna
  • 1 korica limuna
  • 2 žlice naribanog đumbira
  • 5, 6 glavica ljutike
  • 1 pastrnjak
  • 3/4 šalice riže kratkog zrna
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • 3 žličice putra
  • vezica svježeg peršina
  • sol, papar

Priprema

1. korak
Očistite i usitnite ljutiku i pastrnjak. U širokoj posudi zagrijte putar i dodajte usitnjeno povrće. Pirjajte na tihoj vatri dok se luk ne zažuti.

2. korak
Dodajte đumbir i limunovu koricu i pomiješajte. Nakon minutu, dvije dodajte rižu (nemojte je prije ispirati) i pirjajte još minutu, dvije.

3. korak
Kad se namirnice povežu, ulijte dio temeljca (oko šalice i pol) i malo pojačajte vatru. Nakon što temeljac provrije smanjite vatru i dobro promiješajte. Dodajte sol i papar po želji.

4. korak
Kako riža upija tekućinu, tako malo pomalo dodavajte novu i miješajte sve dok riža ne bude kuhana. Pazite da se riža ne prekuha (svakako mora ostati al dente)

5. korak
Pred kraj ubacite i usitnjeni svježi peršin i maknite s vatre. Umiješajte malo putra da postane kremastije i odmah poslužite kako rižoto ne bi postao suh.

6. korak
Savjet: U ovo jelo možete naribati i malo parmezana ili nekog jačeg kozjeg sira.

Izdvajamo