Poznati splitski chef jednostavno obožava bakalar. Petkom se radi njegovih jela od bakalara, kojih je na meniju uvijek barem pet ili šest, u Dvoru redovito okupi vjerna publika koja zna da će ih, uz već poznate klasike, vjerojatno iznenaditi i nekom novom kreacijom. Jedna od njih je brujet, koji je ovdje doživio i tradicijske hibridne varijante, poput vrlo uspješnog bakalara s pašta fažolom (kao da se uvijek baš tako pripremao!).
"Oduvijek uz more u nas postoji tradicija sušene ribe, sušili bi se mol, tabinja, hobotnica… Ali, bakalar su nam donijeli Mlečani. I nije si ga svatko mogao priuštiti, nije bilo šoldi za to. A i onaj tko je mogao, jeo bi ga jednom, eventualno dvaput godišnje, kao i danas. Bakalar se u nas oduvijek radi na dva načina: na brujet i na bilo. Krumpir je tu ključna stvar, bez njega se obitelj nije mogla najesti", kazao je Zirojević.
U receptu za bakalar na brujet s pašta fažolom krumpira nema, ali tu je jednako zasitna pašta i moramo vam priznati, ne možemo ga se zasititi.
Bakalar na brujet s pašta fažolom
Trebat će vam:
300 g mesa kuhanog bakalara
300 g luka
50 g češnjaka
20 g peršina
3 dl maslinova ulja
200 g pelata
50 g koncentrata rajčice
1 list lovora
1,5 dl bijelog vina
1 dl vinskog octa
20 g soli
5 g papra
100 g suhe tjestenine po izboru (penne)
200 g kuhanog graha
Priprema:
U prigodnu posudu na maslinovo ulje staviti prijati luk narezan na tanke listiće. Kad se zažuti, dodati češnjak, pelate i koncentrat rajčice. Kuhati nekoliko minuta pa dodati meso bakalara. Uliti vino i vinski ocat. Nakon par minuta podliti vodom u kojoj se kuhao bakalar te pustiti da se kuha jedan sat na laganoj vatri. Na samom kraju začiniti. U brujet dodati kuhani grah - preporuka chefa je da skuhate fažol onako kako ga najviše volite i na samom kraju ubacite suhu paštu da se skuha i poveže sa svime.
Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....