OBOŽAVAMO JE U OVO DOBA

Samo tri sastojka i povijest koja seže stoljeće unatrag, sve što trebate znati o omiljenoj juhi od krumpira i poriluka legendarne chefice

Malo je jela koja tako jednostavno utjelovljuju francusku eleganciju kao što to čini vichyssoise, hladna, svilenkasta juha od poriluka i krumpira koju je Julia Child pretvorila u bezvremenski klasik

Kad su u pitanju juhe, jedno od najvećih imena u svijetu gastronomije Julia Child, bila je prava majstorica. Omiljena američka kulinarska ikona posvetila je cijelu epizodu svoje legendarne emisije The French Chef različitim varijacijama juhe, no klasična vichyssoise zauzimala je posebno mjesto.

Iako vichyssoise može zvučati sofisticirano, u svojoj srži riječ je o iznenađujuće jednostavnom jelu koje sadrži tek poriluk, krumpir i temeljac. Ovi naizgled skromni sastojci, uz malo tehnike i francuske kulinarske preciznosti pretvaraju se u pravu čaroliju okusa.

Povijest vichyssoise

Juha od poriluka i krumpira ima povijest koja seže u Francusku u 19. stoljeću. Međutim, hladna verzija ­vichyssoisea pripisuje se francuskom kuharu Louis Félix Diatu, koji je 1910‑ih radio u hotelu The Ritz‑Carlton Hotel u New Yorku.

image
Wmaster890/Getty Images/istockphoto

Diat je iskoristio inspiraciju iz djetinjstva, kad je na ljetnim vrućinama mama dodavala hladno mlijeko u klasičnu juhu od poriluka i krumpira i stvorio "Crème Vichyssoise Glacée", a sama juha je dobila ime po gradu Vichy blizu Diatova rodnog mjesta u Francuskoj.

Moderne varijacije

Iako tri sastojka čine srž juhe, u nju možete dodati maslac ili vrhnje za dodatnu kremastost, ali prava vichyssoise po Juliji Child je minimalistička i elegantna upravo zbog svoje jednostavnosti.

U modernim interpretacijama vichyssoise, osim klasične minimalne verzije, juhu možete poslužiti na brojne kreativne načine koji naglašavaju teksturu, aromu i izgled jela. Na primjer, hladna krema od poriluka i krumpira savršeno se slaže s hrskavim krutonima ili tanko narezanom prženom pancetom, koja dodaje kontrast kremastoj strukturi. Za sofisticiraniji touch, mali komadi dimljenog lososa ili kozjeg sira na vrhu bit će zanimljiv izbor.

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto

Svježi začini poput vlasca, kopra ili peršina pružaju svježinu, dok nekoliko kapi vrhunskog maslinovog ulja ili kap ulja aromatiziranog tartufima daje moderni štih. Limunova korica ili kap kiselog vrhnja mogu naglasiti svježinu i dati blag kontrast slatkoći poriluka.

No, ako se ipak odlučite za klasičnu verziju, poznate američke kuharice, donosimo jednostavan recept u nastavku. Za kraj, kao što je Child često govorila: "Bon appétit!"

Recept za vichyssoise (tri sastojka)

Trebat će vam:
3–4 velika poriluka (bijeli i svijetlozeleni dio), dobro oprana i narezana na kolutiće
4–5 srednjih krumpira, oguljena i narezana na kockice
1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
sol i svježe mljeveni crni papar (po želji)
Priprema:

Poriluk i krumpir stavite u lonac s temeljcem, posolite i popaprite po želji. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok krumpir ne omekša (oko 30 minuta). Maknite s vatre i izmiksajte u glatku kremastu juhu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, zatim u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja. Poslužite hladno, po želji ukrašeno nasjeckanim vlascem ili koprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 07:04