STARINSKI RECEPT

Šemovečka kelešica pravo je težačko jelo, a priprema se od svega nekoliko sastojaka

 Berislava Picek/Cropix/
Kelešica od masti, jaja, vrhnja, brašna i mlijeka, s kojim se mijesilo, jako je zasitno jelo, ali ne sjeda na želudac i ne uspava

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
1 žlica soli
3 žlice krute svinjske masti
150 ml kiselog vrhnja
mlijeko po potrebi

Priprema:

Brašno i sol pomiješajte, dodajte mast i kratko zamijesite, dodajte vrhnje i mlijeko po potrebi te mijesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto ne treba stajati kad se zamijesi. Stavite ga u okrugli pleh za pečenje i po površini lagano nožem napravite kocke te stavite peći na 180 °C i pecite dok ne poprimi zlatnožutu boju.

image
Kelešicu su pripremale Ljubica Novak, Marija Novosel, Štefica Balente i Anica Cvrtnjak (lijevo) iz Udruge žena Cvijet Šemovec
Berislava Picek/Cropix/
image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:13