RECEPTI KOJE MORATE ISPROBATI

SITNIM KORACIMA DO SVJETSKE SLAVE: Adobo Adidas

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Možete samo spustiti dimljeni papak u grah i već ste ga obogatili i učinili zanimljivijim. Ali možete i baciti pogled preko plota te svježim nogicama, svinjskim ili kokošjim, dati glavnu ulogu, onako kako to rade velike europske ili azijske kuhinje

500 g pilećih nogica
1/4 šalice tamnog sojina umaka (manje slanog - probajte ga i prema potrebi smanjite količinu)
2 jušne žlice bijelog octa
1 žlica oyster sosa (umaka od kamenica)
1/4 čajne žličice crnog papra u zrnu
3 srednje ljuta osušena mala tajlandska čilija ili jedan veći narezani
1 čajna žličica soli
1 jušna žlica šećera
3-4 lovorova lista
5 režnjeva češnjaka
ulje za prženje oko 500 ml
1,5 šalica vode (od 350 do 400 ml)

Zagreb, 221019.
Umjetnik Fedor Dzamonja i gastronomad Zoran Simunic pripremali su jela od pilecih i svinjskih nogica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

U dubljoj posudi zagrijte ulje na temperaturu za prženje (od 175 do 190°C). Nogice uredite škarama, odstranite četvrtu malu nogu, operite i posušite. Dobit ćete nogicu s tri kraka poput loga Adidas teni - sica. Nogice pržite, malo po malo, u vrućem ulju 4-5 minuta dok ne dobiju svijetlosmeđu boju, ocijedite i stavite na ubrus da upije višak masnoće. Pomiješajte vodu i dio po dio sojina umaka te provjerite slanoću (imajte na umu da je i umak od kamenica prilično slan, ali se to djelomično izgubi tijekom kuhanja). Marinada treba biti malo slanija, ali ne pre - tjerujte. Na ulju kratko popirjajte češnjak i čili te dodajte nogice da provru. Potom dodajte lovorov list, papar, umak od kamenica i šećer. Sve promiješajte i neka se pirja dok nogice ne omekšaju. Po potrebi dodajte vode - umak će se jako zgusnuti. Pretkraj kuhanja dodajte bijeli ocat, kuhajte još pet minuta i poslužite s rižom u koju ste umije - šali na sitno narezan korijandar.

Za rižu:

1 šalica riže dugog zrna (azijske inačice, jasmin, thai…)
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica bijelog ili rižina octa
voda
2-3 lista korijandra

Zagreb, 221019.
Umjetnik Fedor Dzamonja i gastronomad Zoran Simunic pripremali su jela od pilecih i svinjskih nogica.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Rižu perite pod vodom dok tekućina ne postane prozirna. Stavite rižu u posudu, dodajte sol i prelijte vodom do razine riže, a potom stavite palac na površinu vode i dodajte još vode dok ne prekrije nokat na palcu. Stavite kuhati na srednje jaku vatru. Kad lagano zavre, smanjite vatru, poklopite, kuhajte još 5-10 minuta i ugasite vatru. Kad je riža upila svu vodu, umiješajte ocat i ostavite poklopljeno da se ohladi. Prije serviranja umiješajte na sitno narezani korijandar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:18