OKUSI KOJE VOLIMO

Slasnu focacciu s pohanim tikvicama i krastavcima iz Lidijine pekarnice jeli bi svaki dan

Recept Lidije Lončarić pokazuje da je za savršenu focacciu dovoljno malo truda i puno volje!

Naša Lidija već nekoliko godina sanja o vlastitoj pekarnici, a svaki trend - od food truckova do sourdough kruha - dodatno je inspirira. Nedavno je odlučila na jedan dan ostvariti taj san: okupila je prijatelje u parku iza zgrade i poslužila im ono što bi voljela nuditi u svojoj pekarnici. Vodila se sezonom i birala je najbolje ljetne sastojke, od šalše od rajčica do pohanih tikvica i svježih bobica. Planove je mijenjala sto puta, a priprema desetak jela u dva dana bila je pravi izazov, pogotovo jer je morala žrtvovati sourdough i koristiti obični kvasac. Uz pomoć prijatelja i savjete iskusnijih, na kraju je uspjela složiti osam recepata na koje je stvarno ponosna. Najljepši dio? Gledati ekipu kako uživa i prazni stol, kao da je na trenutak stvarno otvorila vrata svoje male pekarnice.

image
Darko Tomas/Cropix

FOCACCIA S POHANIM TIKVICAMA I KRASTAVCIMA


ZA FOCACCIU:
W 600 g brašna
450 g vode
20 g maslinova ulja
sol
prstohvat šećera
masline
ružmarin
cvijet soli
papar
limunova korica (ili papar s limunom)

ZA POHANE TIKVICE:
velike tikvice
panko mrvice
2 jaja
brašno
sol

ZA UMAK OD KRASTAVACA:
3 mala krastavca
100 g feta sira
3 žlice grčkog jogurta
kopar, vlasac
sok pola limuna
1 žlica maslinova ulja

DODATNO:
salata po želji

PRIPREMA:
Focacciu napravite tako da umijesite tijesto od brašna, vode, maslinova ulja, soli, suhog kvasca i prstohvata šećera. Pustite da se tijesto digne, a zatim ga preklopite s četiri strane. Ponovno ga dižite, pa ga preklopite. Nakon trećeg dizanja, prebacite ga u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i premazanu maslinovim uljem. Pustite da se digne još jednom. Zatim po vrhu rasporedite masline, ružmarin, sol, papar, limunovu koricu. Dodajte još maslinova ulja i prstima napravite rupe i mjehure, ali ne brinite ako nisu preveliki, za sendviče vam niti ne trebaju. Dok se focaccia peče, napravite umak tako da krastavce naribate, posolite pa ih ocijedite. Dodajte feta sir, grčki jogurt i začinsko bilje, maslinovo ulje i limunov sok i sve dobro promiješajte. Ohladite. Tikvice pripremite tako da ih posolite, pustite da odstoje 20-ak minuta kako bi otpustile višak tekućine, obrišite ih papirnatim ubrusom pa ih umočite u brašno, zatim u jaja i na kraju u panko mrvice. Pržite u ulju. Sendvič sastavite tako da na dno stavite umak od krastavaca, zatim pohanu tikvicu i salatu. Poklopite i poslužite.

image
Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Cijelu temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana na čak 204 stranice. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2025 16:26