RECEPTI SLASTIČARNICE ORIJENT

SLASTICE SA STILOM: La vie en rose

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
U potrazi za pravim slastičarnicama, koje kolače i sladolede ne rade od gotovih smjesa, navratili smo do Ildeze i Šeherezade Tahiri u slastičarnicu Orijent

ZA SLADOLED OD VANILIJE:

50 ml punomasnog mlijeka
170 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
4 žumanjka
štapić vanilije

Jaja, žumanjke i šećer mutite dok ne posvijetle. Mlijeko i uzdužno prepolovljen štapić vanilije kuhajte na laganoj vatri četrdesetak minuta. Dodajte slatko vrhnje i kad ponovno zavrije, ulijte vrelu smjesu u smjesu od jaja, žumanjaka i šećera neprestano miješajući. Vratite na vatru i kuhajte desetak minuta lagano miješajući, pazeći da se jaja ne zgrušaju. Maknite s vatre i miješajte oko pet minuta dok se smjesa malo ne ohladi pa stavite u aparatić za sladoled. Ako ga ne posjedujete, stavite smjesu u plastičnu posudu s poklopcem u zamrzivač. Nekoliko puta, u razmacima od sat-dva čvrsto promiješajte da se ne stvore kristali.

Zagreb, 240518. 
Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

ZA KARAMELIZIRANE MALINE:

100 g kristal šećera
150 ml vode
250 g malina

Napravite svijetli karamel (pustite na laganoj vatri da se šećer otopi i sirup zgusne). Ubacite maline i prokuhajte. Kad se smjesa ohladi, dodajte nekoliko kapi ružine vodice i otprilike 2 žlice mascarponea. Tim se preljevom može preliti sladoled u čaši ili se može lagano umiješati da se dobije mramorni efekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:10