RECEPTI SLASTIČARNICE ORIJENT

RECEPT IZ KULTNE SLASTIČARNICE ORIJENT: Nikad nismo mogli odoljeti njhovom kremastom "Pozdravu s juga" s lemon curdom i zato smo tražili recept!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

ZA BISKVIT:

3 jaja
90 g šećera
80 g brašna
korica i sok od 1 limuna

ZA LEMON CURD:

2 jaja
150 g šećera u prahu
150 g maslaca
pola žlice škrobnog brašna
korica i sok 1 limuna

ZA KREMU:

100 g bijele čokolade
300 ml slatkog vrhnja
1 žličica cvjetova lavande
malo meda od lavande

Zagreb, 240518. 
Sestre Seherezada Sucevic i Ildeza Tahiri Martelanc vlasnice su legendarne slasticarne Orijent u Maksimirskoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Za biskvit istucite žumanjke sa šećerom pa naizmjence dodajte snijeg od bjelanjaka i brašno te na kraju sok i koricu limuna. Ulijte u papirom obložen oblik i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 20 - 30 minuta. Izvadite iz kalupa i neka se ohladi. Za lemon curd istucite jaja sa šećerom. Umiješajte maslac narezan na kockice, koricu i sok limuna, dodajte škrobno brašno i uz stalno miješanje lagano zakuhajte da se zgusne. Ubacite i dio cvjetića lavande dok je još vruće. Pustite da se malo ohladi. Za kremu otopite bijelu čokoladu i kada se malo ohladi, ubacite u tučeno slatko vrhnje s drugim dijelom cvjetića lavande. Ohlađen biskvit vratite u kalup i premažite lemon curdom pa na njega tanak sloj meda. Potom ulijte kremu. Kad se dobro ohladi u hladnjaku, možete, prema želji, preliti glazurom od bijele čokolade i ukrasiti limunom i lavandom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:25