PROVJERENE RECEPTURE

SLATKI BOŽIĆ PETRE JELENIĆ: Smeđi kolač bake Vilme

    AUTOR:
    • Gordan Zečić

  • OBJAVLJENO:
  • 09.12.2019. u 12:32

Samobor, 271119
Petra Jelinic, Priska Thuring i Mirena Skaric predstavljaju po tri recepta bozicnih kolaca. Na fotografiji: Petra Jelenic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ovo je moj idealni Božić. U ovom stanu gdje smo sad živjela je moja baka i ona je pravila ovaj kolač koji je imao neko ime kojeg se više nitko ne sjeća, pa je sad jednostavno Smeđi kolač bake Vilme. Baka je jako lijepo pekla kolače i, uopće, jako fino kuhala.

5 jaja
80 g glatkog brašna
120 g sjeckanih oraha
100 g ribane čokolade
250 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
fino ribana korica 1 limuna
prstohvat cimeta
100 ml tamnog ruma
1 čajna žličica mljevene crne kave
prstohvat soli
oko 200 g marmelade od ribizla

Za ganache glazuru:

200 g čokolade sa 50% kakaa
200 ml slatkog vrhnja 35% mm

Samobor, 271119
Petra Jelinic, Priska Thuring i Mirena Skaric predstavljaju po tri recepta bozicnih kolaca. Na fotografiji: Petra Jelenic.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Pripremiti kalup - malo namastiti i obložiti papirom za pečenje. Jaja odvojiti. Brašno prosijati pa dodati sjeckane orahe, kavu, sol i ribanu čokoladu. Omekšali maslac i šećer u prahu pjenasto izmiksati, dodati limunovu koricu i cimet. Umiješati rum, miksati da se poveže pa dodavati jedno po jedno jaje. Maknuti s miksera pa lagano umiješati brašno. Sipati u pripremljeni kalup pa staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15 minuta. Ohladiti, pečeno razrezati na tri jednaka dijela. Spojiti zagrijanom marmeladom od ribizla pa staviti u hladnjak da se stisne. Pripremiti ganache glazuru. Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja - ne bi trebalo zakipjeti. Preliti preko natrgane čokolade pa pustiti nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu. Miješati do glatke smjese. Pustiti da se ohladi i stisne pa ukrasiti kolač.

Izdvajamo

Iz drugih medija