Naprosto neodoljiv

Slatki kruh s cimetom

 /Marko Miščević/Cropix
Baš svaki put kad ga ispečemo miris cimeta spojen sa slatkim tijestom mami na novi zalogaj
Baš svaki put kad ga ispečemo miris cimeta spojen sa slatkim tijestom mami na novi zalogaj

Miris cimeta koji se širi iz pećnice uvijek budi osjećaj topline doma i slatkog iščekivanja. Ovaj slatki kruh s cimetom, po receptu Slavice Šagolj, prava je poslastica koja spaja meko, prozračno tijesto i bogat, aromatičan nadjev. Kombinacija cimeta, šećera i citrusnih korica daje mu posebnu svježinu i miris kojem je teško odoljeti. Njegov zanimljiv izgled slojeva čini ga još privlačnijim, a svaka odvojena šnita pravo je mekano blago koje jednostavno mami na još jedan zalogaj.

SLATKI KRUH S CIMETOM
Za tijesto:
450 g glatkog brašna
2 vanilin šećera
50 g otopljenog maslaca
20 g svježeg kvasca
1 žlica šećera
200 ml mlijeka 1
jaje
prstohvat soli

Za nadjev:
100 g šećera
50 g maslaca
10 g cimeta
naribana korica jedne naranče i limuna

Priprema:
U toplo mlijeko stavite kvasac i jednu žlicu šećera te pustite da se zapjeni. U veću posudu stavite brašno, vanilin šećer, otopljeni maslac, jaje i malo soli. Dodajte zapjenjeni kvasac i sve dobro izmiješajte kuhačom ili ako vam je lakše, električnom miješalicom s nastavcima za tijesto. Važno je da miješate do onog trenutka dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Posudu s tijestom prekrijte krpom i ostavite barem jedan sat na toplom mjestu kako bi se udvostručio volumen. Udvostručeno tijesto razvaljajte na radnoj površini u obliku pravokutnika. Minimalna debljina neka bude pola centimetra. Maslac za nadjev otopite da ga je lakše razmazivati po tijestu. Tijesto premažite otopljenim maslacem, pospite mješavinom cimeta i šećera te naribajte koricu naranče i limuna. Tijesto po dužini prerežite na 4, 5 traka koje posložite jednu na drugu, tako da ona strana gdje je nadjev uvijek bude okrenuta prema gore. Sljedeći korak je da tu dugačku traku izrežete na jednakih 7, 8 kvadrata te ih slažete kao da stoje u duguljasti kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Ostavite tijesto u kalupu da se diže još oko 20 minuta te ga stavite peći na 170° C oko 30 minuta. Kruh ostavite u kalupu dok se ne ohladi da vam se šnite ne bi razdvojile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 17:05